CHP’li Bülbül: Komisyon kurularak ihaledeki usulsüzlükler tespit edilmeli!

CHP’li Bülbül: Komisyon kurularak ihaledeki usulsüzlükler tespit edilmeli!
20 Haziran 2022 11:51

Aydın’ın Didim ilçesindeki, üretim kapasitesi 3 katına çıkarılmak istenen balık çiftlikleriyle ilgili CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül Meclis’e araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

 

 
Didim Taşburun mevkiinde 2011 yılından itibaren su ürünleri yetiştiricisi büyük şirketler tarafından balık çiftlikleri kurulmaya başlanmış, 11 adet çiftlik kurulmuştu. Üretim kapasitenin 3 katına çıkarılmasına ilişkin ÇED sürecinin başlamasının ardından CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, konuyu Meclis’e taşıdı ve araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

 
Önergesinin gerekçesinde, şirketlere ait gemilerin yoğunluğu nedeniyle; yerel balıkçıların faaliyetlerinin kısıtlandığını, deniz üzerinde balıkçıların mağdur olduğu kazalar yaşandığını, ayrıca ihalelerde usulsüzlüklerin olduğunu söyleyen Bülbül, şunları belirtti:

 
“Su ürünleri yetiştiricilerinin üretim kapasitelerini arttırmaları ile birlikte yerel balıkçılık faaliyetleri orta vadede tamamen imkansız olacaktır. Balık çiftlikleri sahibi firmaların liman işletme hakkını almasıyla liman; balıkçı barınağı niteliğini kaybederek sanayi limanı haline gelecektir.”

 
HUKUKA AYKIRI DURUMLAR VAR

 
“Akköy Su Ürünleri Kooperatifi, ilgili yönetmeliğin 8.maddesinde yer alan “limana bağlı balıkçı gemilerinin %50’sinin kayıtlı olduğu Su Ürünleri Kooperatifine ihalesiz, pazarlık usulü kiralama” hakkından yararlanarak başvuruda bulunmuş ancak bu başvuru reddedilmiştir. Ret kararından sonra; balıkçı barınağı için ihale şartnamesi yayınlanmıştır. Şartnamede Milli Park sınırları içinde bulunan ilgili alan ile alakalı herhangi bir görüş alınmamış olduğu, vaziyet planı ile şartnamedeki hususların birbiri ile çeliştiği, hassas koruma alanı ile alakalı ise hukuka aykırı koşulların bulunduğu tespit edilmiştir.”

 
İHALEDEKİ USULSÜZLÜKLER TESPİT EDİLSİN

 
“Taşburun Balıkçı Barınağı’nı konu edinen ihale ilgili usulsüzlüklerin tespit edilerek ivedilikle ülke kaynakları ve bölgenin ekosisteminin zarar görmemesi için çalışmalara başlanması gerekmektedir. İhalesindeki usulsüzlüklerin tespit edilmesi ve usulsüzlüklerin giderilmesi için gerekli politikaların oluşturulması için araştırma komisyonu kurulmalıdır.”