CHP’li Budak: Suriyeli sığınmacılar, iki kenti sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan felç etmiş!

CHP’li Budak: Suriyeli sığınmacılar, iki kenti sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan felç etmiş!
11 Eylül 2021 08:33

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gaziantep Milletvekilleri İrfan Kaplan ve Bayram Yılmazkaya ve Parti Meclisi Üyesi Erbil Aydınlık’tan oluşan CHP Heyeti 7-8 Eylül tarihlerinde Gaziantep ve Kilis’te iş insanları, esnaf, çiftçi, sivil toplum örgütü yönetimleri ile görüşerek iki kentin nabzını tuttu.

 

 

Yarın seçim olacakmış gibi ciddiyetle çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Budak, “Gaziantep ve Kilis ülkemizin yaşadığı enflasyon, işsizlik gibi genel sorunlardan çok daha fazlasıyla boğuşuyor. Suriyeli sığınmacıların bu illerde yoğunlaşmaları nedeniyle çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Bölgede kime dokunsak ah çekiyor. Bir dokunduk bin ah işittik. Suriyeli sığınmacılar iki kenti de sosyoekonomik ve kültürel açıdan felç etmiş ancak bölgedeki vatandaşlarımız dertlerini anlatacakları muhataplarının olmamasından yakınıyorlar. Bölgede iktidar vekilleri gören yok” dedi.

 

 

Budak, iki gün boyunca gördükleri tabloyu şöyle aktardı:

 

 

“Kilis’te bulunan Suriyeli sayısı kentte yaşayan Türk vatandaşlarımızın sayısını aşmış durumda. Aynı şekilde Gaziantep, yaklaşık 500 bin Suriyeli’ye ev sahipliği yapıyor. İstanbul’dan sonra en fazla Suriyeli barındıran ikinci kent. Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı şirketlerin yüzde 10’u, Kilis TSO’ya kayıtlı şirketlerin yüzde 17’si Suriyeli şirketlerden oluşuyor. Suriye uyruklu yabancı şirketlerin sayıları o kadar çok artmış ki bu şirketler oda meclislerine, meslek komitelerine ve yönetimlere seçilebilecek güce erişmişler. Ayrıca, bu şirketler Türk şirketler gibi denetlenmedikleri için haksız rekabet oluşturuyorlar. Rekabet şartları eşit değil. Vergi ödemeleri ve kayıt dışı çalışma konusunda Suriyeli şirketlere ayrımcılık yapıldığına dair itirazlar var.

Ankara Valisi’nin Suriyelilerin bulundukları illerden, kayıtlı oldukları kentlere gönderileceklerine dair açıklaması sonrası vatandaşlarımız endişeli. Suriyelilerin en fazla kayıtlı oldukları kentlerden ikisi, Gaziantep ve Kilis. Bu kentler şu anda zaten sığınmacı sorunu ile baş etmekte zorlanıyorlar. Böyle bir uygulama yapılırsa bu iki kentimizde daha büyük sorunlar yaşanabilir. Bir an önce sığınmacı sorunu yeniden ele alınmalıdır.

 

 

“SURİYELİLER BİZE UYMUYOR, BİZ ARAPLAŞIYORUZ”

 

 

Kent esnafı hem zincir marketler nedeniyle tükenme noktasına gelmiş hem de Suriyelilerin baskısı altında. Meslek örgütlerinin söylediklerine göre, esnaf ve sanaatkarların yanında çalışan kalfaların neredeyse tümü Suriyeliler. Sanayi sitelerinde neredeyse tümüyle Suriyeliler çalışıyor. Ticarette de kendi işyerleri hızla artıyor. Birbirlerinden alışveriş ediyorlar. Dükkanların tabelaları artık Arapça ve Türkçe. Bölgenin demografisi çok ciddi bir biçimde değişiyor. Çok acı ama “Suriyeliler bizim kültürümüze uymuyor, biz Araplaşıyoruz” diyorlar.

Bölgede tarım sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda insanımız var. Hükümetin ithalata dayalı tarım politikaları bellerini bükmüş. Devletin ithalat yoluyla kendi çiftçisi ile rekabet etmesine anlam veremiyorlar. Elektrik ve su faturalarını ödeyemez durumdalar. 100 dönüm pamuk tarlasına aylık 25 bin lira elektrik faturası geldiğini söylüyorlar. Geciken borçlar nedeniyle elektriklerinin çok sık kesilmesinden dertliler. Elektrikleri kesilince, yeniden bağlatmak için abone ücreti alınıyor.