CHP’li Başevirgen’den Soma Uyar Madencilik işçileri için Meclise çağrı: Soma’nın adını artık ölümlerle anmayalım!

CHP’li Başevirgen’den Soma Uyar Madencilik işçileri için Meclise çağrı: Soma’nın adını artık ölümlerle anmayalım!
13 Temmuz 2021 17:41

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, tazminat mağduru Uyar Madencilik İşçileri için meclis genel kurulunda ve plan bütçe komisyonunda çağrıda bulundu. Başevirgen, komisyonda görüşmeleri devam eden torba yasaya, maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi ile ilgili bir düzenlemenin de eklenmesi gerektiğini söyledi.

 

 

CHP’li Başevirgen, kazanılmış haklarını almaya çalışan Uyar Madencilik işçileri için iktidarın tavrının, oyalama taktiğinden öteye geçmediğini söyleyerek torba yasada 888 maden işçisinin tazminatlarının ödenmesi için bir düzenleme yapılmasını istedi.

 

 

“Madenciler Uzun Süre Yüz Üstü Bırakıldı”

 

 

13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin, tarihimizin en büyük iş cinayetine kurban gittiğini ve böylece, Soma ve Ermenek’te binlerce madencinin Soma Holding, Uyar Madencilik ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) karşı sürdürdüğü tazminat mücadelesi başladığını hatırlatan Başevirgen, “ O günden bu güne, hayatta kalabilenlerin ya da hayatını kaybedenlerin vasileri tarafından verilen mücadele hala devam ediyor. Sermayeyi koruyan iktidar, söz konusu işçi, emekçi ve madenci olduğunda, ne yazık ki onları uzun bir süre yüz üstü bıraktı.” Dedi.

 

 

“Söz Vermekten Öteye Gidilemedi”

 

 

Örgütlü mücadelenin gücü sayesinde, Temmuz 2020’de Soma faciasında Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan 3 bin 325 madencinin tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesini öngören yasanın Meclis’ten geçtiğini ancak, Uyar Madencilik çalışanı işçilerin, rödovans sistemiyle çalıştıkları ve farklı bir sözleşmeye tabi oldukları gerekçesiyle bu yasanın kapsamı dışında tutulduğunu ifade eden Bekir Başevirgen, “ Her seferinde, iktidarın bakanları ve Meclisteki temsilcileri tarafından madencilere, sorunun çözüleceğine ilişkin sözler verildi. Bu güne kadar ise söz vermekten öteye giden bir adım atılmadı.” Dedi.

 

 

“Yaşanan Mağduriyetlere Bir Son Vermemiz Gerekiyor”

 

 

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ekim ayından itibaren madencilerin tazminat mücadelelerinin zaman aşımına uğrayacağını ifade ederek, “ Madenler anayasa göre devletindir. Bu madenleri devletin işletmesi lazım. İşletmiyorsa, işletmesi için verdiği şirketlerin de sorumluluğunu üstlenmesi lazım. Ortada 8 yıllı aşkın bir mağduriyet var. Ekim ayından itibaren zaten bir zaman aşımı olacak. Şimdi elimizde bir fırsat var. Meclis kapanmadan önce bu mağduriyetin giderilmesi ve torba yasanın çıkması gerek. Bu sadece, iktidarın bu düzenlemeyi yapmak isteyip istemediği ile alakalı. Plan Bütçe Komisyonunda görüşmelerine devam edilen torba yasaya 888 Uyar Madencilik işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasına dair önergemizi verdik. Yaşanan mağduriyetlere artık bir son vermemiz gerekiyor. “ diye konuştu.

 

 

“Soma’nın Adını Artık Ölümlerle Anmayalım”

 

 

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Yaşananlara baktığımızda, iktidarın yaptığının oyalama taktiğinden öteye geçmediğini görüyoruz. Bu madenciler evlerinde geçim mücadelesi, mahkeme salonlarında adalet mücadelesi, yollarda hak mücadelesi verdi. Madenlerin altında ölmek yetmedi, hak ararken yollarda da öldüler. Daha birkaç gün önce Soma, bu uğurda iki şehit daha verdi. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ile Sendika üyesi Ali Faik İnter geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybetti. Soma’nın adını artık ölümlerle birlikte anmayalım.” Diye konuştu.