CHP’li Başevirgen’den Bakan Pakdemirli’ye: Rekor geliri elde eden yabancı çiftçi, Bakan karıştırmış!

CHP’li Başevirgen’den Bakan Pakdemirli’ye: Rekor geliri elde eden yabancı çiftçi, Bakan karıştırmış!
12 Aralık 2020 09:45

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı bir televizyon programında yaptığı “Çiftçi son iki yılda rekor gelir elde etti” açıklamasına tepki gösterdi.

 

 

Pakdemirli’nin “Çiftçi geliri arttı mı artmadı mı? Bunun en kolay örneği girdi fiyatı endeksi ve tarım ÜFE karşılaştırması. Tarım ÜFE yüzde 16, 17 artmış, girdi fiyatı endeksi 8,9 artmış. Bunun anlamı çiftçinin geliri artmış. “ sözlerini eleştiren Bekir Başevirgen, “ Hiçbir verisine güven olmadığı defalarca kanıtlanmış TÜİK’in, ısmarlama paylaştığı verilere kendini inandırmış olan Bakan, Türkiye gerçeklerinden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha kanıtladı” ifadelerini kullandı.

CHP’li Başevirgen, çiftçilerin birçoğunun borçlarını ödediğini iddia eden Bakan Pakdemirli’ye “Borcu olmayan çiftçi kalmadıysa, çiftçilerin kapısına icra memurlarını gönderip, traktörüne ve ahırdaki ineklerine neden haciz uygulanıyor?” diye sordu.

 

 

“Çiftçinin Morali Gayet İyiymiş”

 

 

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Türkiye genelinde çiftçiye yönelik haciz ve icra işlemlerini aralıksız sürdürdüğüne dikkati çeken Başevirgen, “ Özellikle 2018 ve 2019 yıllarında Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından uygulanan tabiri caizse tefeci faizinden dolayı çiftçinin borcu katlanarak arttı. Çiftçiye yüzde 4 ile 8 arasında kullandırılması gereken indirimli tarımsal krediler kanunlara aykırı bir şekilde ticari faiz oranlarıyla kullandırıldı. Yüksek faiz uygulamasından dolayı çiftçinin borcu katlanırken, bu durum tarımsal üretimi de olumsuz etkiledi. Ürettiği ürünü de değerinde satamayan çiftçi, artık borcunu çeviremeyecek duruma geldi. Çiftçi 180 milyar lira borç yükü altında eziliyor. Ama iktidar bu mağduriyeti sürekli görmezden geliyor. Şu an neredeyse bütün çiftçiler haciz ve icra kıskacında. ‘Çiftçinin morali şu an gayet iyi’ gibi bir açıklama yapmak, Türk tarımının ve çiftçisinin, ne kadar gözden çıkarıldığının en somut göstergesidir. Sayın Bakanın bunlardan haberi yok mu? “ dedi.

 

 

“Rekor Geliri Elde Eden Yabancı Çiftçi, Bakan Karıştırmış”

 

 

İthalat yanlısı tarım politikaları yüzünden AKP iktidarı döneminde 700 binden fazla çiftçinin üretimden çekildiğini hatırlatan Başevirgen, “ Bakanın rekor seviyede gelir elde ettiğini söylediği çiftçiler, 17 senede ithalata 312.5 milyar TL ödenerek zengin edilen yabancı ülkelerin çiftçileri. Kendi çiftçimiz ise ürünü para etmeyip tarlada çürüdüğü için açlığa terk edildi. Patatesten tohuma, mercimekten kavuna, maruldan ıspanak, karpuz, yumurtaya kadar bu ülkede üretilen her ürün ithalat listelerine eklendi. Hasat zamanlarında gümrük vergileri sıfırlandı ve ithalatın kapıları ardına kadar açıldı. Kendi ülkemizde, kendi tarlamızda ürettiğimiz bütün ürünler için, başka ülkelere bağımlı hale geldik. Bakan kimleri zengin ettiğini karıştırmış.” Dedi.

 

 

“İcra Takibi Başlatılan Çiftçi Sayısını Neden Açıklamıyorsunuz?”

 

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kamu bankalarından ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan ve kredi borçlarını ödeyemedikleri için icra takibi başlatılan çiftçi sayısının açıklanmadığını belirterek “Tarımsal borçlarından dolayı hakkında haciz ve icra takibi başlatılan çiftçi sayısının açıklanmasını istediğimiz önergelerimize yanıt verilmiyor. Bakan bu verileri açıklamaktan neden sürekli kaçınıyor? Çünkü Bakanın söyledikleri ile Türkiye’nin gerçekleri tamamen birbirinden farklı.” Dedi.