CHP’li Başevirgen yangınlarla ilgili üç bakanlıktan yanıt istedi!

CHP’li Başevirgen yangınlarla ilgili üç bakanlıktan yanıt istedi!
10 Ağustos 2021 07:43

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 28 Temmuzdan itibaren ülkenin dört bir yanında çıkan orman yangınlarına ilişkin üç bakanlığa soru önergesi vererek, akıllara takılan soruların yanıtlanmasını istedi.

 

 

 

CHP’li Başevirgen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Tarım Ve Orman Bakanlığına verdiği önergelerle, yangın sonrası izlenecek sürece ilişkin sorularının yanıtlanmasını istedi.

 

 

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığına: Kaç Adet Tarım Arazisi Satıldı?”

 

 

Yangınların olduğu Antalya ve Muğla İllerindeki 2021 yılı içerisinde tarım arazisi satış miktarları ile ilgili sorular yönelten Başevirgen “Muğla ve Antalya il ve ilçelerinde, 2021 yılı içerisinde tarım arazileriyle ilgili olarak kaç adet satış işlemi yapıldı ve ne kadar alan satış işlemi ile el değiştirdi? Muğla ve Antalya il ve ilçelerinde, 2021 yılı içerisinde zeytinlik alan (arazi) ve meyve bahçeleriyle ilgili olarak kaç adet satış işlemi yapıldı ve ne kadar alan satış işlemi ile el değiştirdi?” Diye sordu.

 

 

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’na: Yanan ve yanmaya devam eden ormanlarımız içerisinde, turizm tesislerine tahsisi yapılmış alan var mıdır?”

 

 

CHP’li Başevirgen, Kültür ve Turizm Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde ise yürürlüğe giren torba yasa ile orman alanlarının turizm tesislerine tahsisi ve o alanlarda ne tür yapıların yapılabileceği ile ilgili bütün yetkinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verildiğini hatırlatarak Muğla ve Antalya il ve ilçelerinde, 2021 yılı içerisinde turizm alanı olarak ilan edilen yerler var mıdır? Eğer varsa bu alanların sayısı ve miktarları ne kadardır? Yanan ve yanmaya devam eden ormanlarımız içerisinde, turizm tesislerine tahsisi yapılmış alan var mıdır? Eğer varsa bunların sayısı ve miktarları ne kadardır? Yanan orman yerleri ile ilgili olarak, geleceğe yönelik tasarruflarınız neler olacaktır?” sorularını yöneltti.

 

 

“Tarım ve Orman Bakanlığı’na: “Yanan zeytinlik alanların akıbeti ne olacak?”

 

 

CHP Manisa milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde ise, “Antalya ve Muğla İllerinde meydana gelen son orman yangınları nedeniyle yanan tarım arazisi parsel sayısı ve miktarları ne kadardır?
Antalya ve Muğla İllerinde meydana gelen son orman yangınları nedeniyle ortaya çıkan tarımsal ürün ve üretim kaybı ne kadardır? Antalya ve Muğla İllerinde meydana gelen son orman yangınları nedeniyle ne kadar zeytinlik alan yanmıştır? Yanan zeytinlik alanlarla ilgili tasarrufunuz neler olacaktır? Antalya ve Muğla İllerinde meydana gelen son orman yangınları nedeniyle ne kadar orman alanı yanmıştır? Yanan bu alanlar içerisinde 2-B vasfında orman alanı var mıdır? Eğer varsa miktarı ne kadardır? Yanan bu alanlara, ilgili kanunun 2-B hükmü uygulanacak mı?” sorularının yanıtlanmasını istedi.

 

 

“Vatandaş Koştu Bakanlık Seyretti”

 

 

Yangın süresince en büyük görev ve sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığında olduğunu ancak bakanlığın bu konuda iyi bir sınav veremediğini beliren Bekir Başevirgen, “Yangınlar ilk başladığı andan itibaren erken müdahalenin önemine dikkat çektik. Bir yandan yangınlarla mücadele ederken, diğer yanda da Bakanlığın iş bilmezliği ve tedbirsizliği ile sınandık. Ormanlarımız, tarım arazilerimiz, canlılarımız cayır cayır yanarken, hangarlarda atıl bekletilen yangın söndürme uçaklarının aktif hale getirilmesi için adeta yalvardık. Yerel yönetimlerimiz, STK’larımız, vatandaşlarımız canla başla yangın söndürme çalışmalarına katılırken, Bakanlık THK’nin uçaklarının onarımı için para yok dedi, Somali’ye 30 milyon dolarlık hibe verildi. Vatandaş çırpınırken Bakanlık adeta seyretti.” dedi.

 

 

“Yanan Orman Alanlarının Ranta Açılmasına İzin Vermeyeceğiz.”

 

 

İktidarın, sahilleri ve ormanları bir rant kapısı olarak gördüğünü söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Yaşadığımız bu üzücü olaylarla, iktidarın aslında “devlet” olmaktan ne kadar uzak olduğunu gördük. Söndüremedikleri yangınlar nedeniyle miktarını şu anda kimsenin tam olarak bilmediği büyüklükte milli servetimiz kül oldu. Bu iktidar geleceğimizi yakıyor. Temmuz ayının ortasında, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakan bir kanun teklifi apar topar meclisten geçirildi. O zaman da karşı çıktık, şimdi de karşı çıkıyoruz. Kıyı ve orman arazilerinin turizm yatırımcılarına sunulmasına, ranta açılmasına asla izin vermeyeceğiz.” dedi.