CHP’li Başevirgen: Tarımı bilmediği gibi dört işlemi de bilmiyormuş!

CHP’li Başevirgen: Tarımı bilmediği gibi dört işlemi de bilmiyormuş!
12 Aralık 2021 16:43

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında, Meclis kürsüsüne elinde buğday, arpa ve mısır maliyet ve satış fiyatlarını gösteren bir dövizle çıktığını söyleyerek “Bizler Bakanlığın açıkladığı alım fiyatlarının çiftçilerimizin maliyetinin altında olduğunu söylerken Sayın bakan maliyetin üstünde fiyat verdiklerini ve zarar eden çiftçi olmadığını söylemişti. Sayın Bakan bir kilo arpanın maliyetini 1,85 lira olarak hesaplamış. Ama açıkladığı alım fiyatı 1,75 liraydı. Hani maliyetin altında fiyat vermemişlerdi? Göstermiş olduğu tablo ile bizi doğruladı kendisini yalanladı.” diye konuştu.

 

 

 

“Tarımı Bilmediği Gibi Matematik De Bilmiyormuş”

 

 

CHP’li Başevirgen, buğday için açıklanan kilogram fiyatının 2,25 lira olduğunu ancak Bakanın meclis kürsüsünden övünerek gösterdiği tabloda bu miktarın 2,5 lira olarak belirtildiğini söyleyen Başevirgen, “Gösterilen fiyatların doğru olmadığı yetmiyormuş gibi basit toplama çıkarma işlemlerini de yapamamışlar. Tabloda Bakan, satış fiyatından maliyeti çıkarmış ve karı bulmuş. Aynı rakamları biz de birbirinden çıkardık ve Bakanın göstermiş olduğu rakamlara ulaşamadık. Örneğin buğday için 2,5 lira satış fiyatından 1,71 lira maliyeti çıkarıyor ve 1,46 lira çiftçinin karı var diyor. Biz çıkardığımızda sonuç 79 kuruş oluyor. Bakan Tarımı bilmediği gibi matematiği de bilmiyormuş.” Diye konuştu.

 

“Tabloyu Önceden Gördük”

 

 

Eline tutuşturulmuş dövizden bile haberi olmayan Tarım Bakanı’nın adeta çiftçilerle alay ettiğini söyleyen Başevirgen, “Kendisine tavsiyemiz, bir an önce gidip saraydan affını istemesidir. Bizler, çiftçilerin zarar ettiğini, Bakanın doğru olmayan rakamlarından veya eksik dört işlem bilgisinden dolayı söylemiyorduk. Geçen sene 128 milyar olan çiftçi borcunun bu sene 205 milyara çıkmasından dolayı tabloyu önceden görmüş ve kendilerini uyarmıştık.” Dedi.