CHP’li Başevirgen: Tarım desteklemeleri siber saldırı nedeniyle mi ödenmiyor?

CHP’li Başevirgen: Tarım desteklemeleri siber saldırı nedeniyle mi ödenmiyor?
16 Ağustos 2021 06:58

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, üreticilerin 2020 yılına ait süt, buzağı ve tohumlama desteklemelerinin halen ödenmediğini hatırlatarak bunun Bakanlığa yapılan siber saldırı ile bir ilgisi olup olmadığının açıklanmasını istedi.

 

 

“Bakanlık: Sistemde Oluşan Bir Arıza Nedeniyle Verilere Ulaşamıyoruz.”

 

 

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, saha çalışmaları sırasında çiftçilerin 2020 yılına ait süt, buzağı ve tohumlama gibi hayvancılık desteklemelerini hala alamadıklarını söylemeleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile görüştüğünü belirterek , “Bakanlık yetkilileri sistemde oluşan bir arıza nedeniyle süt, tohumlama ve buzağı gibi hayvancılık desteklemelerine esas verilere ulaşamadıklarını, bu sebeple ödemeleri yapamadıklarını” söylediler. “ dedi.

 

 

“Bakanlığın Siber Saldırı İle İlgili Yaptığı Açıklama Ne Kadar Doğru?”

 

 

CHP’li Başevirgen, bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığının web sitesine siber saldırı olmuş ve Bakanlık “…Sistemler, kurum dışındaki yedeklerden veri kaybı olmadan ayağa kaldırılmıştır.” şeklinde açıklama yapmıştı. Fakat öğreniyoruz ki üreticilerimizin 2020 yılı hayvancılık destekleri hala ödenemiyor. Eğer sistemde sıkıntı yoksa bu desteklemeler neden ödenmiyor? Hayvan kayıt sistemi, tarım bilgi sistemi ve desteklemelere esas onlarca veri sisteminden oluşan bu ağın çökmesi telafisi mümkün olmayacak kayıplara yol açabilir. Öyle ki destek ve denetim ağı kilitlenebilir.” Dedi.

 

 

“Risk Altında Olan Veya Ele Geçirilen Veri Var Mı?”

 

 

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesini de meclis başkanlığına sunarak, “ Bu saldırı ile ülkemize ait tüm tarım ve hayvancılık verileri ele geçirilmiş oldu. Destekleme, ÇKS; büyükbaş, küçükbaş hayvan kayıtları kim bilir kimlerin elinde. Risk altında olan veya ele geçirilen başka verilerin olup olmadığını bilmiyoruz. Bu ihmalin sorumluları hesap vermelidir. Bakanlık bir an önce kamuoyuna endişeleri giderecek bir açıklama yapmak zorundadır.” İfadelerini kullandı.