CHP’li Başevirgen: Seneye Köprübaşı’nın meşhur çileğini bulamayacağız!

CHP’li Başevirgen: Seneye Köprübaşı’nın meşhur çileğini bulamayacağız!
30 Nisan 2022 12:00

Manisa’nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan çileğin yetiştirildiği Köprübaşı ilçesinde aniden düşen sıcaklıklar nedeniyle çilek tarlalarını don vurmuştu. Bölgede incelemelerde bulunarak çilek yetiştiricileri ile görüşen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Köprübaşında yetişen en önemli ürün çilek. Yüzlerce aile bundan geçimini sağlıyor. Ancak artan maliyetler ve don hasarı nedeniyle tarlalarda yüzde 60 zarar var. Ürün kaybına uğrayan üreticiler bir sonraki sene ekim alanlarını daraltmayı düşünüyor. Seneye meşhur Köprübaşı çileğimizi bulamayabiliriz” diye konuştu.

“TARSİM Çileği Dona Karşı sigortalamıyor”

 

Yaşanan olumsuz hava koşullarına karşı TARSİM’in çilekte don sigortası yapmadığını söyleyen üreticiler, “Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız soğuklar çileği de vurdu. Yüzde 60 civarında hasarımız var. Dolu ve sel için TARSİM sigortası yapılıyor ama don için sigorta yapılmıyor. Esas dona karşı sigorta yapılması lazım. Sigorta olmadığı gibi hiçbir destek de alamıyoruz. Dönümde 3 ton aldığımız çilek 1,5 tona kadar düştü. Geçen sene de tarlaları don vurmuştu ama maliyetler bu kadar yüksek olmadığı için zararımız bir nebze daha azdı. Ama bu sene zarardan kaçınmamız mümkün değil. “ diye konuştu.

“Bütün maliyetler yüzde 300 arttı, çilek hala aynı fiyat”

İşçi ve elektrik maliyetlerinin artışından dert yanan çiftçiler “Tüm girdilerimiz geçen yıla göre 3 kat arttı. 10/50 kompost gübre geçen sene 200 liraydı şu an 900 lira. Azot gübre de 3-4 kat arttı. Sadece gübre değil ilaç maliyetleri de 2-3 kat arttı. Geçen sene 200 lira olan ilaç şu an 400-450 lira. Fidan 800 lira. Tüm girdi maliyetleri yüzde 300 artmışken çilek hala aynı fiyat. Çileğin kilosu geçen sene 8-10 lira arasındaydı. Bu sene de öyle. Damlama boruları, kanaviçe örtüleri her dönem değişiyor. Hepsi de yeni bir maliyet demek. Bu şartlarda üretmek mümkün değil.” Dediler.

“Ekimi azaltacağız”

Maliyet artışı nedeni ile seneye çilek ekimini azaltacaklarını söyleyen çiftçiler, “Seneye ekimi azaltacağız. 100 dönüm değil de 20 dönüm ekeceğiz. Para kazanamadığımız bir üretimi neden yapalım? Masrafı azaltarak kurtarmaya çalışıyoruz. Yağmur yok, kuraklık da en büyük sorunlarımızdan biri.” Diye konuştu.



“Köprübaşındaki Çiftçilerin hepsi bankalara borçlu, tarlalar bankaların elinde”

Köprübaşında bankalara borcu olmayan çiftçinin bulunmadığını söyleyen yetiştiriciler, “Köprübaşında tarım yapıp da bankaya kredi borcu olmayan üretici yok. Borcunu ödeyebilen de yok. Borca takla attırıyor herkes. Borcu öteleye öteleye faiz daha da artıyor. Tarlalar bankaların elinde.” Dedi.

“Tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturaları ikiye katlandı”

Elektrik maliyetlerindeki artışın üretim yapma konusunda önlerinde duran en büyük engellerden biri olduğunu söyleyen çiftçiler, “Geçen sene aylık 15 bin lira gelen elektrik faturam bu ay 30 bin lira gelir. Yeraltı suyu 250 metrede çıkıyor. Geçen sene kuyu kazdırdım 130 bin lira ödedim. Şu an 200-250 bin lira. Yağış az olursa beklediğimiz verimi bile alamayacağız” dedi.