CHP’li Başevirgen: Çiftçi destek beklerken iktidar çelme takıyor!

CHP’li Başevirgen: Çiftçi destek beklerken iktidar çelme takıyor!
9 Haziran 2021 10:05

Meclisten geçtiğimiz günlerde geçirilen AK Parti’nin 10. Vergi affı düzenlemesinde çiftçilerin birikmiş banka borçlarının yer almamasını eleştiren Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen “Tarım Bakanlığı tarımdaki çöküşü, Çevre Bakanlığı Marmara’nın ölümünü, ekonomi yönetimi Türk Lirasının eriyişini izlerken, iktidar hala yandaşı kayırmaya devam ediyor. Bu düzenlemede de, AK Parti asıl ‘iyiliği’ büyük şirketlere yaptı.” Dedi.

 
“Muhalefetin Tüm İtirazlarına Rağmen Vazgeçilmedi”

 
Meclisten geçen torba yasada kazandığından daha az bildirimde bulunan ve bu yolla milyarlarca liralık usulsüzlüklere ve vergi kaçırma işlemlerine imza atan şirketlerin borçlarında yarı yarıya indirim yapıldığını söyleyen Başevirgen, “Muhalefet milletvekillerinin komisyondaki bütün itirazlarına rağmen, büyük şirketlerin milyarlarca TL’lik borçlarının indirilmesinden vazgeçilmedi.” dedi.

 
“Çiftçiye Gözü Kör Olan İktidar, Yandaşa Kesenin Ağzını Açtı”

 
Özellikle pandemi döneminde, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasına olan kredi borçlarının faizleri işletilerek ötelenmesi dışında çiftçi için bir şey yapılmadığını söyleyen Başevirgen, “ Bu düzenlemede de çiftçilerin bankalara olan 137 milyar liralık borcu için bir adım atılmadı. Aylardır dile getirdiğimiz çiftçinin borcundaki faiz yükünü silmeyen iktidar, şirketlerin vergi borçlarını yapılandırıp siliyor. Çiftçiye gözü kör, kulağı sağır olan iktidar, yandaşa yine kesenin ağzını açtı.” Dedi.

 
“Çiftçiler İçin De Sicil Affı Çıkartılmalı”

 
Tarımda üretimin korunması amacıyla çiftçiler için de sicil affının sağlanması, borçların faizleri silinerek anaparanın uzun vadeli yapılandırılması gerektiğini söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Çiftçi üretemesin diye ne gerekiyorsa yapıyorlar. Üretimi teşvik edecek tek bir adım bile atılmıyor. İktidar, kendi üreticisinden çok daha ucuza alabileceği ürünler için yabancı çiftçilere kat be kat fazla para ödemeyi tercih etmeye devam ettikçe Türkiye’de tarım sektörünün sürekliliğini sağlamak mümkün değil. Diye konuştu.

 
“Çiftçi Destek Beklerken İktidar Çelme Takıyor”

 
Meclisten geçirilen düzenleme ile, çiftçilerin birikmiş faiz yüklerinin silinmesi konusunda bir adım atılmadığını söyleyen Bekir Başevirgen, “Bir önceki düzenleme ile çiftçilerin sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yine faizli olarak yapılandırılmıştı. Çiftçilerin Kooperatifler, Birlikler, Ziraat Odası ve çeşitli kurum ve kuruluşlara olan aidat ve vergi borçlarında herhangi bir yapılandırmaya gidilmemesi büyük bir mağduriyet oluşturdu. Çiftçilere göre daha avantajlı meslek gruplarının ödenmemiş aidatlarına yönelik faiz affı getirilmişken, çiftçilerin aidat borcuna yönelik affın getirilmemiş olması çiftçinin sahipsiz olduğunun açık bir göstergesidir. Oysa bu yasada kapsam dışı tutulan çiftçiler, üye oldukları Ziraat Odalarının yanı sıra yaptığı iş ve ürettiği ürüne göre çok sayıda üretici ve yetiştirici birliğine aidat ödemek zorundadırlar. Meclisten geçen torba yasaya bunların da konulmasını istedik, fakat iktidar kabul etmedi. Çiftçi destek beklerken iktidar çelme takmaya devam ediyor.” Diye konuştu.