CHP’li Başevirgen: Çiftçi borcunu artık canıyla ödüyor!

CHP’li Başevirgen: Çiftçi borcunu artık canıyla ödüyor!
24 Ocak 2022 11:55

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Ardahan’da bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borcunu ödeyemediği için intihar eden çiftçi Fuat Avşar’ı gündeme getirerek “Faizleri ile birlikte 770 bin lirayı bulan, otomobilini bile sattığı halde borcunun faizini dahi ödemekte güçlük çeken çiftçimiz, alacaklıların sıkıştırmasından sonra intihar etti. Çiftçi artık borcunu canıyla ödüyor.” Diye konuştu.

 

 

TÜİK verilerine göre geçen yıl üretim maliyetleri ortalamada yüzde 36 artan, 2021’de bazı ürünleri yüzde 120’lere varan maliyet artışları ile ekmek zorunda kalan çiftçinin borçları da aydan aya katlandı.

 

 

Başevirgen, “2003 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2 milyon 800 bin çiftçinin bankalara toplam borcu 3,2 milyar liraydı. 2021 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon seviyesine gerilerken borçları BDDK Kasım 2021 verilerine göre, 162 milyar liraya çıktı. Tarım Kredi Kooperatifine olan 10 milyar ile birlikte resmi borçları 172 milyarı aşan çiftçinin, piyasaya olan borçları da hesaba katıldığında, 200 milyar lirayı aşan borç yükü çiftçinin sırtına yüklendi. Son bir yılda çiftçilerin bankalara olan borç yükü 35 milyar arttı. Tarım sektörünün sadece bankalara olan takipteki kredi borcu Kasım 2021 itibarıyla 4.3 milyar TL seviyesine ulaştı. ” Diye konuştu.

 

 

“Hacizlerin artmasından korkuyorduk, şimdi intiharların artmasından korkuyoruz”

 

 

CHP’li Başevirgen, çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarına getirilen yapılandırmayla ilgili başvuru şartlarının ağır olduğunu defalarca söylediklerini ve çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi noktasında çeşitli çözüm yolları önerdiklerini hatırlatarak, “Yüzde 30’u peşin ödemek şartıyla, faizinde hiçbir indirim olmadan, çiftçiye faiz yükü dayatan bir yapılandırma yapılmıştı. O zaman da söyledik, çiftçinin borcun yüzde 30’unu peşin ödeyecek parası olsa yapılandırmaya zaten gerek kalmazdı. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçların faizlerinin silinip anaparanın beş eşit parçaya bölünmesi gibi bir yapılandırma istedik, ama iktidar taleplere kulak tıkadı. Şimdi gelinen noktada daha kötü bir tablo ile karşı karşıyayız. Hacizlerin artmasından korkuyorduk. Şimdi intiharların artmasından korkuyoruz.” Dedi.

 

 

“İktidar bir an önce önlem alsın”

 

 

Çiftçinin sırtına yüklenen borç yükünün ödenemez hale geldiğini söyleyen Başevirgen, “ Girdi maliyetleri %100’ün üzerinde artarken ürünleri para etmedi. Bütün olumsuz koşullara rağmen üretime devam eden çiftçi, iktidardan yeterli desteği alamadığı için borç yükü altında kaldı. Evine, tarlasına, traktörüne haciz geldi. Neyi varsa satan çiftçi bırakın borcunu ödemeyi, borcunun faizini bile ödeyemiyor. Hiçbir borcun karşılığı insan hayatı olamaz. İktidarın, artık canına kıyma noktasına gelen çiftçilerin sesini duyması ve yeni önlemler alması gerekiyor. ” dedi.