CHP’li Başevirgen: Barınma krizi üniversite öğrencilerini vuracak!

CHP’li Başevirgen: Barınma krizi üniversite öğrencilerini vuracak!
24 Ağustos 2022 08:52

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yaşanacak yurt krizine dikkat çekerek “Bu yıl yurt başvurularının 3-4 kat artması beklenirken, devlet yurtlarının yetersizliği ve fahiş kiralar barınma krizine davetiye çıkaracak. 2022-2023 dönemi KYK yurt ücretleri ile ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı ancak, KYK yurt ücretlerinin yapılan yüzde 80’lik zamla birlikte 500 ila 800 TL arasında olacağı tahmin ediliyor. Özel yurt fiyatlarının ise yıllık 20 bin ile 80 bin TL gibi astronomik rakamlara çıkması bekleniyor. Bu yıl Türkiye’deki Örgün Yükseköğretim Programlarına 838.892 aday yerleşti. Toplamda 4 milyon öğrenci var ama KYK yurtlarının kapasitesi 750 bin kişi. Sadece bu yıl yerleşen öğrenci sayısı bile KYK kapasitesinden fazla. Aileler ve öğrenciler büyük bir barınma krizi ile karşı karşıya.” Diye konuştu.

 

 

“Asgari Ücretli Çocuğunu Nasıl Okutsun?”

 

 

Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin, il dışında çocuk okutmasının neredeyse mümkün olmadığını söyleyen Başevirgen, “Şehir dışında üniversite öğrenimi gören öğrencilerimiz barınma ihtiyacını KYK yurtlarında karşılamak istiyor. Çünkü günümüz koşullarında barınmanın ciddi bir maliyeti var. Özellikle büyük şehirlerde kiraların yanına bile yaklaşılmıyor. Asgari ücretle geçinen aileler için bu çok büyük bir problem. Gençlerimiz, ailelerine yük olmamak için KYK burslarına başvuruyor. 2021’de KYK kredi-burs ücretleri; lisans 650 lira, yüksek lisans 1300 lira, doktora ise 1950 lira olarak düzenlenmişti. Bu sene KYK lisans öğrencilerine 850 TL, Yüksek Lisans öğrencilerine 1700 TL ve doktora öğrencilerine 2550 TL kredi-burs verecek. Öğrenciler için bu para çok kıymetli. Ulaşım ve yemek ücretleri de düşünüldüğünde bu çocuklar bir ay nasıl geçinecekler? Her ailenin çocuğunu maddi olarak destekleme imkanı yok. Asgari ücretle geçinenler bunu nasıl yapacak? Birden fazla çocuk okutan aileler hangi birine para yetiştirecek? Yani öğrenci, aldığı 850 TL bursun neredeyse tamamını KYK yurtlarına ödeyerek devletten aldığını yine devletin diğer cebine koyacak. Eline sadece 50 lira kalacak.” Diye konuştu.

 

 

“Yemekler Kötü, Odalar Kalabalık, Fiziki Şartlar Yetersiz”

 

 

KYK Yurtlarında kalan öğrencilerin sağlıksız, kötü ve hijyenik olmayan yemekler, kalabalık odalar, bozuk elektrik tesisatları ve dökük yurt binalarından yakındıklarını ifade eden Başevirgen, “Devlet aldığı yurt parasına rağmen, öğrencilerimize temiz, hijyenik ve sağlıklı bir yaşam alanı sunamıyor. Bu hem sosyal devlet ilkesinin hem de eğitim hakkının ihlalidir. Devlet, bu çocuklara, okuyabilmeleri için uygun şartları sağlamakla mükelleftir.” dedi.

 

 

“Zamları geri çekip yurtları ıslah edin”

 

 

Yemeklerinden böcek çıktığını, tuvaletlerden gelen pis suların odalarına aktığını, çok katlı yurtlarda asansörlerin çoğu zaman çalışmadığını dile getiren öğrencilerin, buna karşılık yurt ücretlerine yapılan bu zamla isyan etme noktasına geldiğini hatırlatan Bekir Başevirgen, zamların geri çekilip bütün KYK yurtlarının ıslah edilmesi gerektiğini söyledi.