CHP’li Başevirgen: Bakanlık Manisa’daki radyasyon tehlikesine ilişkin soruları link vererek yanıtladı

CHP’li Başevirgen: Bakanlık Manisa’daki radyasyon tehlikesine ilişkin soruları link vererek yanıtladı
17 Ağustos 2022 13:47

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, geçtiğimiz nisan ayında Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde ölçülen yüksek radyasyon seviyesinin tarımsal ürünlere ve insan sağlığına olan olumsuz etkileri ile ilgili Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yazılı soru önergesi vermişti. Bakan Dönmez, verdiği cevapta TENMAK ve Nükleer Denetleme Kurumu’na ait resmi internet sitelerinin linkini vererek cevaplara oradan ulaşılmasını söyledi. Başevirgen “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de tıpkı diğer Bakanlar gibi işin kolayına kaçarak link vermeyi yeterli bulmuş, sorduğumuz soruların cevaplarına oradan ulaşabileceğimizi söylemiş. Oysa ki Bakanın adres gösterdiği sitelerde sorduğumuz sorulara cevap olabilecek tek bir satır bile yok.” Diye konuştu.

 

 

“Cevap Gibi Cevap!”

 

 

CHP’li Bekir Başevirgen’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez yanıtında “2014 yılında MTA, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK-mülga Türkiye Atom Enerjisi Kurumu), Eti Maden ve AFAD ekiplerince bahse konu bölgelerde gerçekleştirilen çalışılmalarda toprak, su ve bitki örnekleri alınmış, ayrıca Köprübaşı geneline yerleştirilen detektörlerle rutin radyasyon ölçümleri yapılmıştır. Alınan numunelerin analiz sonuçları ve yapılan radyasyon ölçümlerinde anormal değerlere rastlanmamış olup, elde edilen tüm sonuçlar TENMAK’in internet sitesinde yayımlanmıştır. Radyoaktivitenin insan sağlığı ve çevreye etkisinin takibine yönelik ülkemiz genelinde yapılan çalışmalara Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) resmi internet adresinde yayımlanmakta olan Çevresel Radyoaktivite Atlası (https://www.ndk.org.tr/cevresel-radyoaktivite-atlasi) belgesinden ulaşılabilir.” İfadelerini kullandı.

 

 

“Yıllardır Bilinen Tehlike Hala Önemsenmiyor”

 

 

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Avrupa Komisyonu’nun Ortak Araştırma Merkezi’nin (JRC) Radyoaktivite Çevresel İzleme (REM) grubunun yayımladığı grafiklere göre 26 ve 27 Nisan’da Avrupa’da en yüksek radyasyon oranı Manisa Köprübaşı’nda tespit edilmişti. Çünkü 1970-1980 arasında orada bir uranyum madeni işletildi. Daha sonra tesis işletme sahası, ocaklar, açılan kuyular etrafına tel örgü bile çekilmeden, radyasyon uyarısı asılmadan o haliyle bırakıldı. Belli aralıklarla bölgede yüksek radyasyon ölçümleri elde ediliyor. Uzun süredir bilim insanları tarafından bölgedeki bu tehlikeye dikkat çekiliyor ve önlem alınması isteniyor. Köprübaşı ilçesi civarında var olan uranyum yataklarından dolayı Gediz Nehrinin bulunduğu havza içinde nehir, dere, çay ve yeraltı suları ile tarım yapılan alanlara kadar radyasyonun taşınması söz konusu olabilir. Nehrin aktığı hat üzerinde özellikle Menemen, Manisa, Turgutlu ve Salihli yerleşim merkezleri arasında yetişen tarım ürünlerine ve dolayısıyla insanlara transferi de kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla buradaki radyasyon sadece o yörede yaşayan insanları değil, aynı zamanda nehir boyunca yerleşik bulunan yerleşim alanlarını da etkileyecektir. Yöre halkı kanser riski ile karşı karşıya. Yıllardır bilinen tehlike hala önemsenmiyor.” Dedi.

 

 

“Araştırma Komisyonu Kurulması Zorunlu Hale Gelmiştir”

 

 

CHP’li Başevirgen, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e verdiğimiz soru önergesinde ‘Manisa’da bulunan ve artık işletilmeyen uranyum madenlerinin tarım arazilerine olan olumsuz etkileri ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuca ilişkin rapor kamuoyu ile paylaşılmış mıdır? Paylaşılmamışsa gerekçesi nedir? Bu madenlerin hava, toprak, yeraltı suları ve bitkileri maruz bıraktığı radyasyonun tarımsal ürünlere etkileri araştırılmış mıdır? Özellikle tütün, zeytin ve çilek için U-238 bozunma döngüsünde açığa çıkan radyoaktif izotoplar açısından birikme değerlendirilmesi yapılmış mıdır? Sonuçlara dair veriler nelerdir? Manisa’da üretilen tütün, çilek ve zeytinin tüketilmesinin oluşturduğu riskler nelerdir?’ sorularını sorduk. Ancak Bakan TENMAK ve Nükleer Denetleme Kurumu’na ait resmi internet sitelerinin linkini vererek cevaplara oradan ulaşılmasını söyledi. Sorduğumuz ve yapılan çalışmalara ait bilimsel rapor ve sonuçları talep ettiğimiz sorularımızın hiçbirinin yanıtı verilen sitelerde mevcut değil. Uranyum ocaklarının tarım arazilerine ve üretilen tarım ürünlerine olan olumsuz etkileri, üretilen tütün, çilek, zeytin ve diğer tarla bitkilerinin toprak vasıtası ile ne miktarda radyasyon tuttuğu, tüketilmesinin insan sağlığı üzerinde oluşturduğu riskler hala belirsiz. Haziran ayında bir araştırma önergesi vererek bu konu için araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiştik. Bakanın bile bilgi vermekten kaçındığı böylesine ciddi bir konuda araştırma komisyonunun kurulması artık zorunlu hale gelmiştir.” Diye konuştu.