CHP’li Başevirgen: Ak Parti iktidarının gidişi, ahını aldığı çiftçinin elinden olacak!

CHP’li Başevirgen: Ak Parti iktidarının gidişi, ahını aldığı çiftçinin elinden olacak!
5 Kasım 2021 10:15

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, TMO tarafından günlük olarak açıklanan bültenden gübre fiyatlarının çıkartılmasını meclis genel kurulunda eleştirerek “ AK Parti iktidarının gidişi ahını aldığı çiftçilerin elinden olacak” dedi.

 

 

 

TMO’nun, günlük yayınlanan ve sektörün yakından takip ettiği ‘Günlük Piyasa ve Borsa Fiyatları’ bülteninden, gübre fiyatlarını çıkarttığı ortaya çıkmıştı.

 

 

“Gizlenmeye Çalışılan Gübre Maliyeti Dekar Başına 500 TL”

 

 

Konuyu meclis genel kurulunda gündeme getiren Başevirgen, “ TÜİK, gübredeki son bir yıllık fiyat artışını yüzde 62 olarak açıklamıştı. TMO’nun yayınladığı bültende ÜRE ve DAP gübresindeki yıllık fiyat artışları yüzde 200 olarak gösteriliyordu. Bunun üzerine TMO, bu rakamları günlük bülteninden çıkardı. Gizlenmeye çalışılan gübre maliyeti, dekar başına 500 lira civarında.” Diye konuştu.

 

 

“ 1999 Yılında GSYH’nın %5,8’i Kadar Destek Verilmişti “

 

 

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 1999 yılında çiftçilere GSYH’nın %5,8’i oranında destek verildiğini hatırlatarak, “ Ak Parti iktidarında çiftçiye verilmesi gereken destekler sürekli azaldı. Buna karşılık maliyetlerdeki önlenemez yükseliş çiftçileri adeta tüketti. Avrupa Birliği ülkeleri bir yana, Hindistan bile çiftçisine 203 lira gübre desteği veriyor. Bizde ise 2021 yılı için ürün çeşidine göre 8-16 lira olarak belirlenen gübre desteğinin üst sınırı 20 liraya çıkarılmış. 2022 yılı için ise iktidarın çiftçimize layık gördüğü destek yine ürün çeşidine göre değişmekle birlikte 32 lira üst sınırında kalmıştır.” Dedi.

 

 

“İktidar Gizlemeye Çalışsa Da Çiftçiler Sorumlunun Kim Olduğunu Biliyor”

 

 

AK Parti iktidarının 2022 yılında tarıma toplamda binde 7 oranında ödenek ayırdığını, bu oranın içesinde doğrudan tarımsal desteklemelerin oranının ise %40 civarında kaldığını söyleyen Başevirgen, “ Bakanlık çiftçinin gübre yangınını söndürmek yerine gübre fiyatlarını listeden çıkararak, fahiş fiyat artışlarını gizlemeyi tercih etti. İktidar gübredeki fiyat artışını gizlemeye çalışsa da, TÜİK gibi kurumlar aracılığı ile rakamlarla oynasa da, çiftçi ve üreticiler yaşadıkları bu krizin sorumlusunu gayet iyi biliyorlar. Ak Parti iktidarının gidişi, ahını aldığı çiftçilerin elinden olacak. Diye konuştu.