CHP’li Başevirgen: 156 ülkeye yardım yapmakla övünen Cumhurbaşkanı, 157. ülke olarak keşke Türkiye’yi seçse!

CHP’li Başevirgen: 156 ülkeye yardım yapmakla övünen Cumhurbaşkanı, 157. ülke olarak keşke Türkiye’yi seçse!
16 Aralık 2020 09:27

CHP’li Başevirgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı, vergi ve kira desteklerini içeren pakette çiftçi borçlarının yer almamasını değerlendirerek : “Tarım Bakanı Çiftçinin Arkasında Durmuyor, Çiftçi Yine Unutuldu”

 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamaları değerlendiren CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, “ 156 ülkeye yardım yapmakla övünen Cumhurbaşkanı, 157. Ülke olarak keşke Türkiye’yi seçse.” Dedi.

 

 

“Tarım Bakanı Çiftçinin Arkasında Durmuyor”

 

 

Açıklanan destek paketinde çiftçilerin adının bile anılmadığını ifade eden Bekir Başevirgen, “ Çiftçiler, büyük bir umutla kendileri için de bir yapılandırma paketi bekliyordu. Daha dün bu mecliste Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülürken, çiftçi borçlarının ödenemez duruma geldiğini, çiftçilerin haciz ve icra işlemleri ile karşı karşıya olduğunu defalarca dile getirdik. Tarım Bakanı çiftçinin arkasında durmuyor, Cumhurbaşkanının Sarayından, ne bizlerin ne de çiftçilerin isyanı duyuluyor. Bu pakette çiftçi yine unutuldu.” Dedi.

 

 

“İcralar Hızlanacak”

 

 

CHP’li vekil, “Geçtiğimiz günlerde meclisten geçen ve vergi borçlarının yapılandırılmasının önünü açan torba yasada, son anda çiftçi borçları kapsam dışı bırakılmıştı. Umudunu bu kabine toplantısına saklayan çiftçiler yine büyük hayal kırıklığı yaşıyor. 180 milyar borç var, ama destek veya yapılandırma yok. Tarım Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ısrarla dile getirdiğimiz icra ve haciz işlemleri artık daha da hızlanacak. Çiftçinin elinde avucunda ne varsa haczedilecek. Bu çiftçi düşmanlığını gerçekten anlamak mümkün değil.” İfadelerini kullandı.

 

 

“Esnafa Destek : Harca Harca Bitmez”

 

 

Cumhurbaşkanının, esnafa 3 ay süreyle büyükşehirlerde 750 TL, diğer illerde ise 500 TL kira desteği ile 1000 TL verileceğini müjdelemesini ise esnafla alay etmek olarak değerlendiren ve eleştiren Başevirgen, “Esnaf bu parayla hem kirasını, hem işçi maaşını, hem faturalarını öder, üstüyle de evini geçindirir. Hatta kalanı ile tasarruf bile yapabilir. Muhteşem bir yardım paketi cidden. Yazıktır, günahtır ” Diye konuştu.

Pandemi sürecinde, aileleri ile birlikte 2 milyondan fazla yurttaşın açlığa terk edildiğini hatırlatan Bekir Başevirgen, “ Kapanma kararının en büyük mağdurları olan esnaflar biriken borçlar, elektrik faturasına gelen zamlar ve döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle birer birer kepenk indiriyor. Cumhurbaşkanının destek paketi ise biriken borçlar karşısında devede kulak kalıyor. Verilecek destek toplamı bir asgari ücret bile etmiyor. Bari krediler ötelenseydi. Geliri olmayan esnaf biriken ve her gün üzerine koyan bu borcu nasıl ödeyecek?” diye sordu.

 

 

“Gelir Kaybını Destekleme ve İşsizliğe Karşı Koruma Paketi Derhal Hayata Geçirilmelidir”

 

 

Gelir Kaybını Destekleme ve İşsizliğe Karşı Koruma Paketinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bekir Başevirgen,, “Esnafa gelir kaybı ödeneği veya yardımları sağlanmalıdır. Faaliyetlerine ara verilen esnafların gelir güvencesi garanti altına alınmalı ve temel gelir koruma paketini hayata geçirilmelidir. Günlük cirosunda % 30 kayba uğrayan esnafa aylık 2500 TL, Günlük cirosundan %30 ile %50 arası kayba uğrayan esnafa aylık 3000 TL, Günlük cirosundan % 50 ve üzeri kayba uğrayan esnafa aylık 3500 TL gelir koruma güvencesi sağlanmalıdır. Yine faaliyetleri kısmi ve tamamen durdurulan esnafımızın yanındaki tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınmalıdır. Sosyal Güvenlik ve BAĞ-KUR prim borçları devlet tarafından karşılanmalıdır. Vergi, harç ve stopaj ödemeleri ile su, elektrik, telefon, doğalgaz, kira ödemeleri hazine tarafından karşılanmalıdır.” Dedi.