CHP’li Başarır’dan Japonya’yı örnek gösteren Cahit Özkan’a: Ben intihar edin demiyorum ama…

CHP’li Başarır’dan Japonya’yı örnek gösteren Cahit Özkan’a: Ben intihar edin demiyorum ama…
20 Kasım 2021 07:49

TBMM Genel Kurulu’nda İcra İflas Kanunu’nda değişiklik teklifi üzerinde konuşma yapan CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, AKP’li Cahit Özkan’ın Türkiye-Japonya karşılaştırmasına yönelik, “Ben intihar edin demiyorum ama Japonya’yı örnek alıyorsanız ve örnek almaya kalkarsanız valla sizdeki bakanların çoğu intihar eder” dedi.

 

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda İcra İflas Kanunu’nda değişiklik teklifi üzerinde konuşma yaptı.

 

 

AKP İktidarında İcra İflas Kanununda 400’e yakın değişiklik yapıldığını ifade eden CHP’li Başarır, “Neyi hedefliyorsunuz anlamış değilim. Çünkü çok kısa süre sonra hazırlık komisyonundaki İcra İflas Kanunu ile ilgili daha köklü bir değişiklik meclise gelecek. Siz, ekonominin İcra İflas Kanunu ile değiştirilerek düzeleceğini sanıyorsunuz oysa İcra İflas Kanunu, kötü giden bir ekonominin sonucudur” sözlerini dile getirdi.

 

 

“30 MİLYONA YAKIN İCRA VE İFLAS DOSYASI VAR”

 

 

30 milyona yakın icra dosyası ve yüzbinlerce iflas dosyası olduğunu belirten CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Yaptığınız değişikliklerle ülkedeki ekonomiyi düzeltemezsiniz. İcra dairelerinin yükü ortada. Temel kanunlarda o kadar çok değişiklik yapıyorsunuz ki 200 kere ceza kanununun maddeleri değişmiş, 200’ün üzerinde ticaret kanunu değişmiş, 200’ün üzerinde medeni kanun değişmiş. Yani artık kanun kitabı çıkarılmıyor çünkü 3 ayda bir bu ülkede kanun değişiyor. Temel yasalarda bu kadar oynanmaz” sözlerini ifade etti.

 

 

İşçinin, emeklinin, asgari ücretle çalışan vatandaşların durumuna değinen CHP’li Başarır, “Şimdi, kanun değişikliği ile gelen maddelere bakıyorum; insanlığın hayatını kolaylaştıracak hiçbir madde yok. 2 yıl önce İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi verdim. Nasıl emeklinin maaşına haciz koyamıyorsak gelin asgari ücretlinin maaşına da haciz koyulmasın dedik. Neden? Çünkü emekli nasıl o parayla sadece geçimini sağlayabiliyorsa o işçinin de asgari geçinebileceği ücrettir asgari ücret. 2 yıldır verdiğim kanun teklifi gündeme alınmıyor, getirin bunu. Milyonlarca asgari ücretli icrada. Bu asgari ücretliler 2825 lira maaş almıyor. Bakın, 2100 lira maaş alıyor çünkü ¼’ü sürekli kesiliyor. İnsani bir uygulama değil bu. Diğer bir durum, 100 bin lira maaş alanın da ¼’ünü haczediyorsunuz, asgari ücretlinin de ¼’ünü haczediyorsunuz. Bu hakkaniyetli bir şey değil. Ha niye bunu yapmazsınız? Bankalardan, varlık şirketlerinden, finans kurumlarından çekindiğiniz için. Bankaları düşünmeyin, işçiyi düşünün. Bakın zaten asgari ücretli maaşıyla sadece 10 gün geçinebiliyor ve haciz var” dedi.

 

 

JAPONYA DÜNYAYA ARABA SATIYOR

 

 

AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’ın Japonya örneğine yanıt veren CHP’li Başarır sözlerini şöyle tamamladı:

 

 

“Değerli arkadaşlar, ekonominin ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama en çok grup başkanvekiliniz farkında herhalde. Emekli, işçi, asgari ücretli karnını doyuramıyor. Biz sokağa çıktığımız zaman gerçekten sizin adınıza yüzümüz kızarıyor. Çıkın sokağa, bir görün insanların halini. Milyonlarca insan icrada, icra kapılarında. Belki sokağa çıkarsanız sizin yüzünüz kızarır, bizden bu yükü alırsınız. Gerçekten çok kötü bir durum var. Sayın Cahit Özkan, Japonya örneği verdi. Evet, güzel bir örnek. Dedi ki: ‘Japonya’da 1 dolar 114 yen.’ Bakın bu durum Japonya’da 22 yıldır böyle. Madem böyle güzel örnekler veriyorsunuz, Japonya’da kişi başına düşen milli gelir 44 bin dolar. Benim ülkemde 8 bin dolar bunu da örnek verin. Japonya dünyaya araba satıyor. Sayın Özkan, Japonya dünyaya araba satıyor. Japonya’da kamu araçlarının sayısı toplam 10 bin. Benim ülkemde ise 120 bin, bunu örnek verin. Bir şey daha söyleyeyim; az önce etikten bahsettiniz, tartıştınız. Japonya Tarım Bakanı Toshikatsu Matsuoka, yolsuzluk iddiaları üzerine intihar etmiş. Yine Japon Başbakan’ın bir bürokratı, başbakanın yolsuzluk iddialarını kapattığı için intihar etmiş. Ben intihar edin demiyorum ama Japonya’yı örnek alıyorsan ve örnek almaya kalkarsan valla sizdeki bakanların çoğu intihar eder. Yani Japonya’dan örnek vermek güzel ama bir Japonya’nın ekonomisine bakın bir de Türkiye’ye bakın. Gerçekten benim ülkemde emekli, işçi, asgari ücretli geçinebiliyor mu? Sokağa çıkmaktan bahsediyorsunuz. Kayseri’ye gidiyoruz, Siirt’e gidiyoruz, Edirne’ye gidiyoruz, Karaman’a gidiyoruz. İnsanlar gerçekten çok kötü durumda. Asgari ücretten bahsediyorsunuz. Japonya’da bir asgari ücretli 300 kilo et alırken ülkemizdeki asgari ücretli 38 kilo et alabiliyor. Japonya’da asgari ücretli 1.5 ton yağ alabiliyorken Türkiye’deki asgari ücretli 200 kilo yağ alabiliyor. Her konuda bu böyle. Bence ekonomi konusunda bir kitap yazmanız değil ama okumanız mutlaka gerekli. Güzel bir haber gördüm, onu da söyleyeyim. Bursa’da bir engelli kızımız, elleri olmadığı için burnunun ucuyla kitap yazmış. Keşke burnunun ucunu görebilenler de böyle bir güzel kitap yazsaydı ülke bu durumda olmazdı.”