CHP’li Başarır: İGA’nın 20 milyar Liralık kira bedeli 20 yıl ertelendi!

CHP’li Başarır: İGA’nın 20 milyar Liralık kira bedeli 20 yıl ertelendi!
16 Haziran 2022 09:45

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Havalimanı’nın ihalesini alan İGA şirketinin 2019, 2020 ve 2021 yıllarında ödemesi gereken 1 milyar 195 bin euro kira bedelinin 2042 ve 2043 yıllarına ertelendiğine ilişkin belge açıkladı.

 

 

Başarır, “Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde bu kirayı öteleme kararına imza atanlardan birinin oğlu şu andan İGA şirketinde üst düzey yönetici ve imzanın atıldığı tarihte yapılıyor bu. Kim bu İga, Cengiz, Makyol? Geleceğimiz ipotek altında, 5 şirkete verilmiş durumda” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Başarır, İstanbul Havaalanı ihalesini alan İGA şirketinin ödemesi gereken 1 milyar 195 bin euro kira bedelinin 20 yıl ötelendiğine ilişkin belge açıkladı. Başarır, şu açıklamayı yaptı:

 

 

“SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI’NI THY’NİN UÇUŞUNA KAPATTIK, SADECE ANADOLU JET UÇUYOR BU BEYEFENDİLER PARA KAZANSIN DİYE”

 

 

“Önemli bir krizden geçiyoruz, memur maaşlarının ödenip ödenmeyeceği tartışılıyor, temmuz ayında maaşları tartışıyoruz, milyonlarca insan icrada, çiftçi borçları ertelenmiyor; tarlası, traktörü icrada, asgari ücretli geçinemiyor ama kamu kaynaklarını bu iktidar hunharca harcamaya devam ediyor. Bizim paramız nasıl kullanıyor? 5 şirkete çete dediğimiz zaman kızıyorlar ama vergi almıyoruz, sigorta primlerinden muaf tutuyoruz, en büyük ihaleleri açık ihale olmadan veriyoruz. Yeni havaalanını 5 şirket almıştı sonra şirket sayısı 2’ye düştü. Bu yeni havaalanı değerlensin diye Atatürk Havaalanı’nı kapattık. Sabiha Gökçen Havaalanı’nı THY’nin uçuşuna kapattık, sadece Anadolu Jet uçuyor bu beyefendiler para kazansın diye.

 

 

“KİM BU İGA, CENGİZ, MAKYOL?”

 

 

25 Ocak 2018’de İGA ile bir sözleşme yapılıyor; 2019, 2020, 2021’de Türkiye Cumhuriyeti’ne ödenmesi gereken kira bedeli 1 milyar 195 bin euro, yani 20 milyar. Bu ödemesi gereken parayı 2042, 2043 yılına kadar erteliyorlar; neden, kimin parasını ne hakla erteliyorsunuz? Şu anda bir kuruşa bile muhtaç iktidar, ama bu parayı 20-22 yıl erteliyorlar. Bu şirket kalacak mı, iflas mı edecek, bu beyefendiler yaşayacak mı? Bu sözleşmeyi yapan şirket yöneticisini Kamu Özel İş birliği Daire Başkanı Özel Kalem Daire Başkanı olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne atıyorsun ve bu adam üzerinden iletişim kuruyorsun. Daha ilginç bir şey var; Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde bu kirayı öteleme kararına imza atanlardan birinin oğlu şu andan İga şirketinde üst düzey yönetici ve imzanın atıldığı tarihte yapılıyor bu. Kim bu İGA, Cengiz, Makyol?

 

 

“84 MİLYONA AF YOK, EKMEK YOK AMA BU BEYEFENDİLERE EKMEK VAR”

 

 

20 milyarımız 23 yıl bu beylerde; çiftçinin borçlarını, memurun kredi borçlarını erteleyebiliyor musun, işçine bu hakkı veriyor musun? İçimiz yanıyor çünkü bu bizim paramız. Bir devlet böyle yönetilmez, hazinenin parası, arsası kimsenin babasının malı değil. Bunu çıkıp bakan ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu vermeli. Bu para ne şartlarla, neyin karşılığında ertelendi? 84 milyona af yok, ekmek yok ama bu beyefendilere ekmek var.

 

 

“GELECEĞİMİZ İPOTEK ALTINDA, 5 ŞİRKETE VERİLMİŞ DURUMDA”

 

Nebatiye sormak isterim; çıkardığınız Gelir Endeksli Senetleri, Devlet Hava Meydanları’nın gelirlerine endeksliyorsunuz ve bu sene Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin zararı Sayıştay raporlarına göre 2 milyar ve 20 milyarı da almıyorsun, nasıl olacak bu? Çıksın bu çok konuşan az bilen ekonomist bakan açıklasın bunu. Bilgi, hukuk yok. Tek imza ile bu kararı verebiliyorlar. Bir ülke, bir vatan soyuluyor. Bizim paramızı, geleceğimizi 25 yıl sonrasına erteleyenleri lanetliyorum. Hangi düşünceye sahip olursa olsun tüm basına söylüyorum; bunu paylaşın, geleceğimiz ipotek altında, 5 şirkete verilmiş durumda.  (ANKA)