CHP’li Barut’tan mısır taban fiyatına sert tepki! ‘Bu karar mısır üreticisinin ölüm fermanıdır’

CHP’li Barut’tan mısır taban fiyatına sert tepki! ‘Bu karar mısır üreticisinin ölüm fermanıdır’
23 Ağustos 2022 09:08

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ton başı 5700 lira olarak açıklanan mısır taban fiyatının revize edilerek en az 7 liraya yükseltilmesi çağrısında bulundu. Türkiye’nin mısır ithal eden bir ülke olduğuna dikkat çeken Barut, üretimin sürmesi, çiftçinin kazanması ve mısırda ithalatın azaltılması için mısır taban fiyatının revize edilerek tarıma ve üreticiye destek verilmesini istedi.

 

 

“HAYRETLE KARŞILADIK”

 

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ton başına 5700 liralık mısır taban fiyatına tepki gösteren Ayhan Barut, “Cumhurbaşkanı mısırda taban fiyatını 1 kilogram için 5.7 lira açıkladı. Bu çiftçinin ölüm fermanıdır.

Bu açıklamayı hayretle karşıladık çünkü çiftçinin bir kilogram mısırı üretme maliyeti 6 lira civarındadır. Geçtiğimiz yıldan bu güne kadar tarım ürünlerinde kullanılan girdiler, ilaçtan tohuma gübreden mazota bütün girdiler yüzde 300 ila yüzde 400 arasında artmışken bu açıklanan fiyat mısır üreticilerinin, çiftçinin ölüm fermanıdır” dedi.

 

 

“PİYASADA FİYATLAR DÜŞTÜ”

 

 

Mısır taban fiyatının en az 7 lira olarak revize edilmesini, tarıma ve üreticiye yeterli desteğin verilmesini talep eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Bu fiyatı derhal revize edin, 7 liradan aşağı olarak açıklamayın. Aksi takdirde zaten mısırda ithalat yaptığımız bir dönemde açıklanan bu fiyatla önümüzdeki yıllarda mısır üretimi yapılamaz duruma gelir. Özellikle 5 bin 700 liranın açıklandığı şu günlerde serbest piyasa da hemen bu fiyata karşı bir reaksiyon göstererek mısır 5 liralara kadar düşmüştür. Sizin göreviniz çiftçiyi desteklemek, Toprak Mahsülleri Ofisi görevi çiftçinin kara gün dostu olduğunu göstermek. İşte tamda bugünlerde bunu yapın, çiftçinin mısır fiyatını 7 lira olarak revize edin, primini peşin ödeyin, destek verin.”