CHP’li Barut: Asgari ücretteki erime 1482 Liraya ulaştı!

CHP’li Barut: Asgari ücretteki erime 1482 Liraya ulaştı!
22 Kasım 2021 06:44

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, dolar kurundaki artış nedeniyle asgari ücretteki erimenin 1482 liraya ulaştığını açıkladı.

 

 

Bu yılın başında net 2 bin 825 lira olan asgari ücretin 383 dolara tekabül ettiğine dikkat çeken Barut, “Bugün 1 dolar 11.23 lira yapıyor. Asgari ücret ancak 251 dolar ediyor. Asgari ücretteki kayıp 132 dolar. Bizim paramızla ifade edersek kayıp tam 1482 lira. Halka açlık ve yoksulluk dayatmasından vazgeçin, işçi ve emekçilerin kaybını karşılayıp bu krize çözüm üretin” dedi.

 

 

“ASGARİ ÜCRETTE BÜYÜK KAYIP”

 

 

Enflasyon ve aşırı zamların yanı sıra döviz kurlarındaki fahiş artış nedeniyle emekli maaşlarından asgari ücrete dek her şeyin kuşa döndüğünü ve hayat pahalılığının katlanılamaz hale geldiğini dile getiren Ayhan Barut, “Yılbaşında asgari ücret 2 bin 825 liraya çıkmıştı. O zaman dolar kuru 7.37 liraydı. Bugün ise 11.23 lirayı aşmış halde. Yılbaşında asgari ücretlinin kazancı 383 dolara tekabül ediyordu. Şimdi ise 251 dolara kadar geriledi. Dolar kurundaki artış karşısında asgari ücretlinin maaşı tam 132 dolar eridi. Türk lirası cinsinden söz edecek olursak net 1482 lira daha düştü. Sene 2016 iken 1300 lira olan net asgari ücretle 430 dolar alınabiliyordu. Bugün yaşanan krizin ne kadar vahim bir tabloya yol açtığı ortadadır” diye konuştu.

 

 

“ARADAKİ FARK DESTEKLE KAPATILSIN”

 

 

Halkın açlık, yoksulluk, sefalet, işsizlik, aşırı zamlarla boğuştuğunu kaydeden Ayhan Barut, şunları söyledi:
“Yapılan araştırmalarda 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 3 bin 49 lira olarak belirlenmişti. Gıda harcamasıyla birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu olan aylık harcamalarının toplamı yani yoksulluk sınırı ise 10 bin lirayı aştı. Şimdiki asgari ücret ise açlık sınırının bile 224 lira altında. Türkiye’de 14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor yani. Halkımız, işçi ve emekçilerimiz açlığa, sefalete, yoksulluğa ve işsizliğe mahkum ediliyor. Emekli maaşlarından kamudaki ücretlere, asgari ücretteki erimeden enflasyon ve zamlarla kuşa dönen maaşlara çare bulması gerekenleri uyarıyoruz. Gelin çözüm için adım atın. Maaşlardaki erimeye karşı arada oluşan farkı desteklerle kapatın. Halka destek olun, Kara Kış Fonu kurup insanlarımıza sahip çıkın. Çaresizliği dayatmayın, yanlışta ısrar etmeyin, asgari ücreti insanca yaşam seviyesine getirip yurttaşı daha fazla mağdur etmeyin.”