CHP’li Barut: Adana’da 290 dönümlük alan Diyanet Vakfı’na mı ayrıldı?

CHP’li Barut: Adana’da 290 dönümlük alan Diyanet Vakfı’na mı ayrıldı?
30 Aralık 2021 09:00

Ayhan Barut, Adana’da riskli alan kararıyla 1200 yurttaşın mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana’da riskli alan kararıyla kentsel dönüşüm çalışması başlatılan 290 dönümlük alanın Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Türkiye Diyanet Vakfı’na verileceği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Kentin en değerli bölgesinde, ağırlıklı olarak yoksul yurttaşların yaşadığı alanda 1200 hak sahibinin bulunduğunu aktaran Barut, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a çağrı yaparak ‘rant ve peşkeş’ iddialarına açıklık getirilmesini istedi.

 

 

DİYANET VAKFI İDDİASINI SORDU

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sunan Ayhan Barut, “Adana’nın Yüreğir İlçesi’ne bağlı Köprülü Mahallesi’nde 290 dönümlük alanın, 2013 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Afet Riskli Alan olarak ilan edildiği, söz konusu alanda yaklaşık 1200 hak sahibinin büyük bir mağduriyet yaşadığı dile getiriliyor. Seyhan Nehri’nin hemen yanı başında, kentin en değerli bölgelerinden birisi olan söz konusu alana ilişkin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Türkiye Diyanet Vakfı ile ilgili bir tasarrufun bulunduğu ileri sürülmektedir” dedi.

 

 

“İNSANLARIMIZ ENDİŞELİ”

 

 

Türkiye Diyanet Vakfı’nın resmi internet sitesindeki tanıtımda, “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır düsturuyla bütün insanlığın hizmetinde olma gayesiyle çalışan bir iyilik hareketidir” denildiğini aktaran Barut, “Ancak ne hikmetse riskli alan ilan edilen mahalledeki yurttaşlar, yaşadıkları mağduriyeti belirtip evlerinden, barklarından, arsalarından olmamak için soluğu mahkemede alıyor ve haklarının korunmasını istiyor. İnsanlarımız mağdur edilme endişesiyle kendilerine sahip çıkılmasını talep ediyor” diye konuştu.

 

 

“AÇIKLAMA YAPILSIN, MAĞDURİYET BİTSİN”

 

 

Söz konusu kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili yurttaşların mağdur edilmemesini, hak kaybına izin verilmemesini isteyen Barut, şunları kaydetti:

 
“Riskli alan ilanı sonrasında yüzde 42’ye ulaştığı söylenen Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisi nedeniyle yurttaşların çok ciddi bir hak kaybına uğrayacağı, yoksul yurttaşların ikamet ettiği bölgede telafisi imkansız kayıpların yaşanacağı açıktır. Hak kaybı açısından infial yaratan, insanları mağdur eden ve itiraz süreçleriyle ilgili hukuki başvuru durumları netleşene kadar kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapılmalı, kimsenin mağdur edilmeyeceği ve hak kaybına neden olunmayacağı halka duyurulmalıdır. Hakkını arayan ve endişeli bekleyişini sürdürerek sesini duyurmaya çalışan yüzlerce vatandaşımız mağdur edilmemeli, sesleri duyulmalı ve taleplerine kulak verilmelidir.”

 

 

“DİYANET VAKFI’NA SÖZ MÜ VERİLDİ?”

 

 

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle sunulan önergede şu sorulara yanıt arandı;

 
“1- Adana’nın Yüreğir İlçesi’ne bağlı Köprülü Mahallesi’nde 2013 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Afet Riskli Alan ilan edilen 290 dönümlük alanla ilgili uygulanacak projeyle ilgili bilgi verip ayrıntılarını açıklar mısınız?
2- Hak sahiplerini tedirgin eden bu kararla ilgili bugüne dek hangi adımlar atılmıştır?
3- Söz konusu proje kapsamında neler yapılacak, kaç yurttaş etkilenecek, kamulaştırma bedelleri ve herkesin tepki gösterdiği DOP kesintileriyle ilgili nasıl bir süreç işletilecek?
4- Ağırlıklı olarak dar gelirli yurttaşların ikamet ettiği mahallede zor koşullarda konut sahibi olan, küçük boyutlu arsaları bulunan yurttaşlar ne kadar bir mali yükün altına girecek, kayıpları ne olacak? Bu insanlara mağdur olunmaması için nasıl yardım eli uzatılacak?
5- Söz konusu alanla ilgili Türkiye Diyanet Vakfı’na verilmiş bir söz, sağlanan bir ayrıcalık söz konusu mudur? Bu yöndeki iddialarla ilgili açıklama yapacak mısınız?”