CHP’li Bakan: Yasama da yargı da yürütme de tek kişinin ağzına bakıyor!

CHP’li Bakan: Yasama da yargı da yürütme de tek kişinin ağzına bakıyor!
7 Ağustos 2021 07:15

Başkanlık sisteminin hantallaşmaya yol açtığı savı, OGM’nin faaliyet raporları ile de haklılık kazandı. Kurum, 2018, 2019 ve 2020 raporunda “Politika, plan, uygulama hiyerarşisinde etkinsizlik” tespitine yer verdi.

 

 

Başkanlık sisteminin hantallaşmaya yol açtığı savı, OGM’nin faaliyet raporları ile de haklılık kazandı. Kurum, 2018, 2019 ve 2020 raporunda “Politika, plan, uygulama hiyerarşisinde etkinsizlik” tespitine yer verdi.
Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre karar alma süreçlerini hızlandırdığı iddia edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, iddia edilenin aksine kritik önemdeki birçok kamu kurumunda hantallaşmaya yol açtı. Türkiye’nin ciğerlerini küle çeviren orman yangınlarıyla tartışmaya açılan Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 2016 ve 2017 yıllarına yönelik faaliyet raporlarında olmayan “Politika, plan, program, uygulama hiyerarşisinde etkinsizlik” tespitini yeni sistemin uygulandığı 2018, 2019 ve 2020 yılları raporlarına yazdı.

Türkiye’nin çok sayıda noktasında meydana gelen ve günlerce kontrol altına alınamayan yangınlar ile gündeme taşınan OGM’nin faaliyet raporlarında dikkati çeken tespitlere yer verildi. İdare, faaliyet raporlarında kurumun güçlü ve zayıf yönlerine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı bölüme, “Politika, plan, program, uygulama hiyerarşisinde etkinsizlik” notunu düştü.

 

 

UYGULAMA HİYERARŞİSİ ETKİNSİZ

 

 

OGM’nin 2016 yılı faaliyet raporunun, “Tehditler” bölümünde, “Kamu personel politikası, sosyal ve politik baskıların yoğunluğu, orman alanlarının kamu yararı adı altında ormancılık dışı faydalanmalar için uzun süreli tahsisi talepleri” gibi bazı tespitlere yer verildi. İdare, 2017 yılı faaliyet raporunda da benzer tespitler, “Tehdit” olarak sıralandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulanmaya başlandığı 2018 yılında ise OGM’nin raporunun tehditler bölümüne, yeni bir madde daha eklendi. Hızlı karar alma mekanizmalarını, “Fırsat” olarak gören idare, “Politika, plan, program, uygulama hiyerarşisinde etkinsizlik” tespitini ise tehdit olarak gördü. Benzer şekilde 2019 ve 2020 yılı faaliyet raporlarında da politika, plan, program ve uygulama hiyerarşisindeki etkinsizlikten şikâyet edildi.

 

 

PATRONLU BAŞKANLIK SİSTEMİ

 

 

CHP Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yalnızca bir yönetim sistemi değil aynı zamanda yargı ve yasamayı da kontrol eden bir, “Patronlu Başkanlık Sistemi” olduğunu söyledi. Bakan, sistemi, “Monokratik bir sistem” olarak değerlendirerek, “Yasama da yargı da yürütme de tek kişinin ağzına bakıyor” diye konuştu.

 

 

PARTİZANLIKTAN KURTULAMIYORLAR

 

 

Sistemin kendisini eleştirenleri cezalandırma ve sadakati ödüllendirme üzerine inşa edildiğini savunan CHP’li Bakan, şunları söyledi:

“HelpTurkey paylaşımlarına açılan soruşturma bunun en yakın, en somut örneği. Sadakatini ispatlama çabasında olanlar, yönetim erkini de gerçeklerden uzaklaştırıyor. Şahsım hükümeti başka bir gerçeklikte yaşıyor. Cumhurbaşkanı dün, ‘Dünyanın her yerinde yangın var kimse kalkıp da Rusya niye yanıyor demiyor’ gibi şeyler söyledi. Biz neden yangın çıktı demiyoruz ki… ‘Niye THK uçaklarını kullanmıyorsunuz, niye TSK ve Jandarma envanterindeki helikopterleri devreye sokmuyorsunuz’ diye soruyoruz.

Günlerce çırpındık TSK ve Jandarma envanterindeki hava araçlarının kullanılması için. Her yer kül olduktan sonra harekete geçebildiler. Aralarındaki iktidar mücadelesinden ülke sorunlarını ikinci, üçüncü plana attıkları karanlık bir dönemdeyiz. Ülkenin dağı, taşı yanarken insanlar taşıma su ile yangını söndürmek için seferber olmuşken bu ortamda dahi kendilerini büyüklük duygusundan, kibirden, partizanlıktan kurtaramıyorlar.”