CHP’li Aytekin: Bakanlığın ‘her şey normal’ dediği fabrikanın duvarı çöktü

CHP’li Aytekin: Bakanlığın ‘her şey normal’ dediği fabrikanın duvarı çöktü
18 Aralık 2020 11:10

Balıkesir Ayvalık’ta bulunan pirina fabrikasında yaşanan çevre suçu göz göre göre geldi.

 

 

Fabrikanın yıkılan duvarı sonucu tonlarca pirina atığı yola döküldü. Fabrikayı aylar önce Meclis gündemine taşıyan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise “soru önergemize cevap veren bakanlık söz konusu fabrikayla ilgili her şey normal, usulsüz bir durum yok demişti. Normal dedikleri fabrikanın duvarı çöktü tonlarca atık yola taştı. Burada ihmal var, usulsüzlük var, göz yumma var. İşi kılıfına uydurup cevap verdiler ama neticede acı gerçek ortaya çıktı. 3 gün önce İtfaiye ekipleri, fabrika kazanlarında aşırı ısınmaya müdahale ederek soğuttu.3 gün sonra duvar yıkıldı” dedi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan pirina fabrikasının duvarı çöktü. Tonlarca atık, yola ve derelere yayıldı. Geçtiğimiz aylarda da fabrika bacasından çıkan dumanla Ayvalık’ın hava kalitesini bozmasıyla gündeme gelen fabrikayı CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin Meclis gündemine taşımıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle soruları ileten Aytekin “ soru önergemize cevap veren bakanlık söz konusu fabrikayla ilgili her şey normal, usulsüz bir durum yok demişti. Normal dedikleri fabrikanın duvarı çöktü tonlarca atık yola taştı. Burada ihmal var, usulsüzlük var, göz yumma var. İşi kılıfına uydurup cevap verdiler ama neticede acı gerçek ortaya çıktı.” İfadelerini kullandı.

 

 

Suç Duyurusunda Bulunduklarında Üretim Durmalıydı

 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, bakanlığa “herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır diye sorduk, gelen cevaba göre atık havuzundan dereye sızıntı tespit edilmiş, şirkete 89 bin TL ceza kesilmiş. Yetmemiş üstüne TCK 181 ve 182. Maddeleri uyarınca da suç duyurusunda bulunulmuş. Eğer bu sızıntı o zaman tespit edildiğinde, fabrikanın üretimi durdurulsaydı bugün bu rezalet yaşanmazdı. Bugün yaşanan çevre felaketi göz göre göre geldi.
AKP’nin çevre katliamı konusundaki siciline bir yenisi daha eklenmiş oldu. Ayvalık’ın havasını bozan bu fabrikanın kılıfına uydurduğu denetim raporları sonucu şimdi bütün Ayvalık mağdur oldu.”

 

3 Gün önce Soğutma Yapıldı

 

 

Bu olay göz göre geldi. Daha 3 gün önce Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri fabrikadan bir ihbar aldı. Fabrikanın kurutma kazanında aşırı ısınma ortaya çıktı. Ve itfaiye olay yerine yetişti. İtfaiyenin soğutma yaptığı fabrikada 3 gün sonra duvar çöktü.