CHP’li Aytekin: 18 yıldır satılmadık köşe bucak bırakmadılar!

CHP’li Aytekin: 18 yıldır satılmadık köşe bucak bırakmadılar!
26 Aralık 2020 10:35

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Balıkesir – Çanakkale kıyılarını imara açmayı öngören planı TBMM gündemine taşıdı.

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebi ile soru önergesi veren Aytekin’in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

 

“AKP iktidarı boyunca her güne yeni bir talan, rant ve peşkeş haberi ile başlıyoruz. 18 yıldır satılmadık köşe bucak bırakmayan bu zihniyet bu kez gözünü Balıkesir – Çanakkale sahil şeridine dikti. Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ile Bakanlık kanalı ile bu hattın imara açılacağı bilgisi vatandaşlarımızı korkutmaktadır. Bir başka konu ise çok uzun bir kıyı şeridini kapsayan bu planda yer alan yedi bölgenin bu kıyı düzenlemesinde feribot, yat limanı, kruvaziyer limanı, çekek yerleri, tersane ve diğer iskele önerilerinin olmasının, kıyı yağmasının en önemli gerekçesini oluşturacağını gerçeğidir.

 

TMMOB Balıkesir Şubesi tarafından yapılan açıklamada söz konusu planın yaratacağı tüm olumsuzluklar ele alınmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Söz konusu raporda planda öngörülen her hangi bir kriterin olmadığı, kıyı şeridinde yapılacak olan bu uygulamanın halkın kıyı şeridini kullanma olanağını kısıtlayacağı belirtilmektedir.

 

Bahsettiğimiz bu şerit Türkiye’nin gözbebeği olması gereken güzellikte bir şerit. Ancak gelin görün ki denizin mavisine, ağacın yeşiline düşman olan bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Oysaki dünya turizmine açılabilecek olan bu doğal güzellik şimdi ciddi bir tehlike ile karşı karşıya. Bakanlığın önergemize yanıt vererek planın bütün ayrıntılarını paylaşmasını talep ediyoruz. Kamuoyu vicdanını yaralayan söz konusu plan yine kapalı kapılar ardında imzalanıyor.

Bir kez daha hatırlatmak isterim: Aklınıza her estiğinde, her başınız sıkıştığında peşkeş çektiğiniz bu coğrafya sadece bizim değil gelecek nesillerindir. Her bir karışında mücadele olan bu coğrafyanın her karışına karşını korumak hepimizin boynunun borcudur. Bu planı uygulamaya sokmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Ne Kuvay-i Milliye’nin şehri Balıkesir, ne de bir tarihin yeniden yazıldığı yer olan Çanakkale halkı bu talana izin vermeyecektir!”