CHP’li Aydoğan: Mülteci sorununa insan hakları çerçevesinden bakmak zorundayız…

CHP’li Aydoğan: Mülteci sorununa insan hakları çerçevesinden bakmak zorundayız…
21 Haziran 2021 11:00

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde Türkiye’deki mültecilerin durumuna dikkat çekti. Aydoğan, “Meclis bu konuda derhal harekete geçmeli.” dedi.

 

 

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de mültecilerin hak ihlallerine maruz kaldığını ifade eden CHP’li Aydoğan, “İnsan kalabilmenin yolu, birlikte yaşayabilme kültürü için çabalamakla ve bunu sağlamakla mümkün olabilir. Yanı başımızda yaşanan hak ihlallerine kayıtsız kalmak bizim insanlığımızı sorgulatır bir davranış olur.” açıklamasında bulundu.

 

 

Aydoğan, ülkelerinden çeşitli sebeplerle göç ederek Türkiye’ye gelen ve eğitim hakkı, sağlığa erişim hakkı, kültürel-sosyal hakları, seyahat hakları ve çalışma hakları olmayan ve tüm bu güçlüklere rağmen ayrımcı tutumlarla başa çıkmaya çalışan insanların olduğunun altını çizdi. Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “UNHCR, BM Mülteci Örgütü’nün 30 Nisan 2021 itibariyla Türkiye’nin, uluslararası koruma ihtiyacı içinde olan 4 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını söylüyor. Rapora göre geçici koruma altında yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli, diğer uyruklardan 320 bine yakın uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi bulunuyor. Suriyelilerin yüzde 98’inden fazlası 81 ilde ev sahibi toplumla bir arada yaşamakta, yüzde 1,6’sı ise GİGM yönetimindeki 7 Geçici Barınma Merkezi’nde kalmaktadır. Bin 530 şartlı mülteci ve geçici koruma statü sahibi kişi, 2021’de yedi yerleştirme ülkesine yerleştirilmek üzere ülkeden ayrılmıştır. Bu kişilerin yüzde 78’ini Suriyeliler oluşturmaktadır.”

 

 

“İKTİDAR BU İNSANLIK SORUNUNA KAYITSIZ KALIYOR”

 

 

Sadece “mülteci” statüsünde olan kişilerin yasal koruma ile sığındıkları ülkede yaşamlarını sürdürebildiklerini vurgulayan Turan Aydoğan, “Resmi olarak ‘mülteci’ statüsü alamamış insanlar bugün ülkemizde yaşam mücadelesi veriyorlar. Bu konu üzerinde Meclis’in çalışmalar yürütmesi ve sorunların çözümü için yasal düzenlemeler sundum. İlgili Bakanlıklara, özellikle pandemi sürecinde sağlık hakkı kapsamında mülteci, sığınmacı, göçmenler hakkında gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğini sordum. Fakat ne yazık ki iktidar bu insanlık sorununa da kayıtsız kalmayı tercih ediyor. Bugün ülkemizde yaşanan bu hak ihlalleri birçok alanda sorunları beraberinde getiriyor. Tekstil atölyelerinde, inşaatlarda, küçük sanayi tesislerinde sosyal haklarından mahrum şekilde düşük ücretlere çalıştırılan mülteciler, okul çağında olup çalıştırılan Suriyeli çocuk işçiler, erken yaşta evlilikler, ikinci veya üçüncü eş olarak satılan kız çocukları gibi birçok insanlık suçu sürekli işlenmeye devam ediyor. Bu sorunların incelenmesi ve çözüme erişmesi konusunda verdiğimiz araştırma önergeleri var. Meclis bu konuda harekete geçmeli. Mülteci sorununa insan hakları çerçevesinden bakmak zorundayız ” şeklinde konuştu.

 

 

Aydoğan, “Bugün Dünya Mülteciler Günü ve etrafımızda farklı kültürlerden insanlarla beraber insanca yaşama bilincini var etmek için önemli bir gün. İnsanlığın huzur ve barış içinde yaşadığı, kimsenin yerinden yurdundan ayrılmak zorunda kalmadığı yarınları var etmek elimizde. Bu bilinçle bu konu özelinde Meclis’te çalışmalar yapmaya devam edeceğim ve bu alanda çalışma yapan STK’larla temas halinde kalacağım.” ifadelerini kullandı.