CHP’li Aydoğan: O akil ağabeyler sizin kaldırdığınız yasayı böyle çıkardılar!

CHP’li Aydoğan: O akil ağabeyler sizin kaldırdığınız yasayı böyle çıkardılar!
7 Temmuz 2020 10:35

TBMM Adalet Komisyonu’nunda Avukatlık Yasası’nda değişiklikler içeren teklifin görüşmeleri sona erdi. TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine devam edilecek yasa teklifi ile ilgili komisyon sürecinde muhalefetten sert savunmalar geldi. Avukatlık Kanunu’nun 2001 yılında 90’dan fazla maddesinin değiştiğine vurgu yapan CHP’li Turan Aydoğan, “O tarihlerde bu maddeler değişirken bakalım parti temsilcileri neler söylemiş?” diyerek bugün teklifi getirenlerin o gün neler söylediğini hatırlattı.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Avukat Turan Aydoğan’ın komisyon sürecinde iktidara yönelik dikkat çeken eleştirileri ve uyarıları oldu. Aydoğan var olan Avukatlık Yasası’nı eleştiren iktidara şunları söyledi: “Eleştirdiğiniz Avukatlık Kanunu da 1969 yılının kanunu değil. Ha bire 1969, 69 deyip duruyorsunuz, o kanun ilk 1969 yılında yapıldı ama 2001 yılında 90’dan fazla maddesi değişti. O tarihlerde bu maddeler değişirken bakalım parti temsilcileri neler söylemiş? MHP sözcüsü İsmail Çevik, 2001 yılı, bu kanun yapılıyor, herkes ittifak hâlinde bu kanunu yaptı, bütün partiler ittifak hâlinde yaptı. Kimseyi eleştirmiyorum, herkes ittifak hâlinde yaptı, karşı olan kimse yoktu, müthiş bir uyumla beraber yapıldı bu kanun. ‘Tasarıyla, bağımsız yargının savunma kanadı avukatlık mesleği, bakanlık vesayetinden kurtarılarak yasal düzenlemelerle gerçek bağımsızlığa sahip kılınmış, mali ve mesleki yönden güçlü, güvenceli bir statüye kavuşturulması öngörülmüştür.’ Niye biliyor musunuz? Ondan önce gerçekten bakanlığın tasallutu var, vesayeti var. Yani 2001 yılına kadar öyle bir vesayet var, çok doğru bir şey söylüyor MHP sözcüsü, o tarih itibarıyla diyor ki: “Bu vesayet kaldırılıyor, hakikaten çok güzel bir yasa yapıyoruz.’

 

 

Dönemin DYP sözcüsü, daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisinde siyasete devam eden Ahmet İyimaya’nın ifadelerini hatırlatan Aydoğan, “İyimaya şunları demiş: ‘Bu tasarı baroyu yeniden ele alıyor; Anayasa’nın meslek örgütleri tanımındaki daraltıcı sınırlar içerisinde yeniden bir baro tanımı geliyor. Gerçekten, şu anda, barolar ve Barolar Birliği Adalet Bakanlığının yasal vesayeti altında bulunan, bağımsız karar alma organları niteliğinde değil; bu kaldırılıyor ve aşağı yukarı, baroya, Barolar Birliğine vesayet tanımlarına girmeyen esnek bir karar alma mekanizması geliştiriliyor.’ Yani vesayeti kaldırmak sizden önce olan bir iş, siz, yine ‘Vesayeti kaldırıyoruz’ diyebilirsiniz bu yasayla ama sizden önce birileri gelmiş, vesayeti kaldırmış” dedi.

ABİLERİNİZE SORSAYDINIZ

 

 

Dönemin Fazilet Partisi sözcüsü, sonra da Adalet ve Kalkınma Partisi kurucularından Bülent Arınç’ın 2001 yılındaki değişiklik üzerine yaptığı yoruma vurgu yapan Aydoğan şu ifadeleri kullandı: “Ben şimdi soracağım, bu yasa eğer saraydan geliyorsa Sayın Bülent Arınç da Yüksek İstişare Kurulu üyesi bildiğim kadarıyla, ya istişare yapılmamış kendisiyle… Eğer istişare yapılmıyorsa kendileriyle bu millet bu yoksullukta niye para ödüyor bu istişare kurullarına. Demiş ki “Haberi yok.” Demek ki haberi olsa… Bunu söyleyen yapmaz. Bakalım ne demiş Sayın Arınç: ‘Bir bakıma, Adalet Bakanlığının vesayeti daraltılıyor, Türkiye Barolar Birliği, mahallindeki baroların bir üst kuruluşudur. Anayasa’nın 135’inci maddesine göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından birisidir.’ Bugün bizim söylediklerimizi söylüyor Sayın Arınç. Devam ediyor; “Kamuoyunda Türkiye Barolar Birliği üzerinde olumsuz bir imajın bulunduğunu üzülerek düşünüyorum. Barolar Birliğinin tarafsızlığını yitirdiği ve politize bir kuruluş hâline geldiği kanaati yaygındır; özellikle başkanın şahsında, -o dönemde CHP’li birisi var galiba- siyasi düşünce ve ideoloji ön plandadır. Üzüntü verici bir olaydır. Meslektaşlarımızın çıkarlarını düşünme ve onları kollama açısından görevi vardır. Bir ikinci temsil ettiği savunma gücü karşısında Türkiye’de söylenebilecek, yapılacak çok şey vardır.’ Yasayı övüyor Sayın Arınç.”

 

 

BU İTHAL BİR YASA, SARAYA DA İTHAL

 

 

Dönemin Fazilet Partisi sözcüsü, sonra da AK PARTİ kurucularından Cemil Çiçek’in de o dönemde getirilen değişiklikler üzerine yorumlarını paylaşan Aydoğan, “ O da Yüksek İstişare Kulu Üyesi şuanda. Demiş ki: ‘Türkiye’de gerçek anlamda bir hukuk devleti olacaksa böyle bir yasayı hayata geçiriyoruz.’ Başkaları da var; AK PARTİ kurucularından Ramazan Toprak var övenler arasında. Kaldırmaya çalıştığınız, eleştirdiğiniz yasa bu gerekçelerle hayata girdi -gelirken- konuşmalar bunlar. Abilerinize sorsaydınız diyorum ya, hepimizin abileri bunlar siyasette, keşke sorsaydınız. Bu ithal bir yasa, saraya da ithal, saraya da ithal. Bu yasayı siz savunmaya devam edeceksiniz gibi geliyor ama durum bu. Sizin akil ağabeyleriniz bizim de ağabeylerimiz, ben de “ağabey” diyorum. O akil ağabeyler sizin kaldırdığınız yasayı böyle çıkardılar, siz şimdi politik çıkarlarınız için onları da zora soktunuz. Nasıl bir dönemden geçiyoruz da siz bunları yapıyorsunuz?” diye konuştu.