CHP’li Atıcı: MSB Bakanı, “İncirlik’te nükleer silah yoktur” diyememiştir

CHP’li Atıcı: MSB Bakanı, “İncirlik’te nükleer silah yoktur” diyememiştir
9 Eylül 2013 11:00

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İncirlik Üssü’nde “kaç adet nükleer başlıklı bomba” olduğuna ilişkin soru önergesine, “Türkiye’nin nükleer silah programı yürütmeyen ülkeler arasında olduğu herkes tarafından bilinmektedir” yanıtını verdi.

 

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, İncirlik Üssü’nde kaç adet nükleer başlıklı bomba olduğunu sordu.

 

Soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı, Türkiye’nin nükleer silah programı yürütmeyen ülkeler arasında olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirterek, “Ülkemiz nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin tüm uluslar arası andlaşmalara ve düzenlemelere taraf olup bu konuda kusursuz bir sicile sahiptir” dedi.

 

Milli Savunma Bakanı, Türkiye’nin 1968 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda görüşüldükten sonra imzaya açılan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Andlaşması’nı 28 Ocak 1969 tarihinde imzaladığını ve 28 Kasım 1979 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile onayladığını ifade etti.

 

Ülke topraklarında söz konusu antlaşmadan kaynaklanan yükümlülüğe aykırılık teşkil eden bir mevcudiyet bulunmadığını belirten Milli Savunma Bakanı, “Bu çerçevede NATO bağlamındaki yükümlülüklerimiz de silahların kontrolü ve silahsızlanma alanındaki uluslar arası taahhütlerimizle tenakuz içinde değildir” dedi.

 

Soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren Atıcı, “Adana İncirlik Üssü’nde nükleer bomba olduğuna dair uluslararası bağımsız kuruluşlarca verilen bilgiler çerçevesinde Milli Savunma Bakanına sorduğumuz sorular Sayın Bakan tarafından kaçamak şekilde cevaplanmıştır. Milli Savunma Bakanı net olarak, ‘İncirlik’te nükleer silah yoktur’ diyememiştir” dedi.