CHP’li Antmen’den kedi köpek mamalarıyla ilgili kanun teklifi!

CHP’li Antmen’den kedi köpek mamalarıyla ilgili kanun teklifi!
10 Aralık 2021 11:39

Lüks tüketim olarak kabul edilmesi nedeniyle Kedi ve köpek mamalarından yüzde 18 oranında KDV alınmasına CHP’den hem tepki hem de kanun teklifi geldi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen kedi ve köpek mamalarından alınan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi için Mecliste kanun teklifi verdi.

 

 

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi veren Antmen temel bir ihtiyaç olan ekmekte, kuş ve balık yemlerinde ve bakliyat ürünlerinin bir çoğunda KDV’nin yüzde 1 olduğunu belirterek “Gıda maddelerinde %8, sinema, tiyatro %8, Otel, konaklama %8 ve daha birçok sayabileceğimiz alanda devlet %1 – %8 arası vergi alıyorken, kedi ve köpek mamalarında maalesef %18 KDV alınmaktadır. Pırlantadan veya tekne mazotundan alınmayan vergi oranının hayvan sever vatandaşlara yüklenmesi tüm canlılara yapılan bir yanlıştır. Hayvanların yaşam haklarına olan bir ihlaldir” dedi.

 

 

CHP’li Vekil, döviz kurlarındaki yükselişle beraber yaşanan hayat pahalılığından hayvanlar ve hayvan sever vatandaşların da etkilendiğini belirterek “Basına yansıyan bilgilere göre; kimi hayvan severler kullandıkları mamalara yüzde 30 ile 50 arasında zam geldiğini söylerken, kimilerine göre ise yüzde 100’lük bir artış bulunmaktadır. Çünkü şu anda hayvan mamalarında olan yüzde 18’lik KDV oranı; iktidar tarafından mamaların ‘lüks tüketim’ olarak algılandığına işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

Hayvan mamalarının lüks değil temel bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Antmen, teklifinde 1 hafta içerisinde 15 kiloluk yerli mamanın 180 liradan 250 liraya yükseldiğini söyledi. Türkiye’de mama fiyatlarının son bir yılda %200’lere varan fiyat artışlarına ulaştığına dikkat çeken Alpay Antmen özellikle sokak hayvanlarının soğuk, şiddet, kaza, hastalık ve açlık nedeniyle çok kısa yaşam sürelerine sahip olduklarını belirterek “Bir de temel ihtiyaçları olan mamanın KDV’sinin yüksek oranda olması, hayvanları ölüme mahkum etmek demektir. Hayvanların karınlarını doyurabilmeleri için ihtiyaçları olan mamadan %18 KDV oranı nedeniyle her fiyat artışında daha fazla para alması kabul edilemez” dedi. Teklif yasalaşırsa kedi ve köpek mamalarından alınan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e inecek.