CHP’li Antmen’den iktidara Mersin Limanı tepkisi!

CHP’li Antmen’den iktidara Mersin Limanı tepkisi!
17 Aralık 2021 12:00

AKP milletvekillerinin Meclise sunduğu yeni torba yasada 18 limanın işletme süresinin uzatılması da yer aldı. Üstelik bu, pazarlıksız ve ihalesiz yapılacak. 18 liman arasında Katarlı şirketin 140 milyon dolara devraldığı Antalya Limanı da var. Antalya, Mersin, İskenderun gibi Türkiye’nin en önemli limanlarının bulunduğu 20’den fazla limanın işletme sürelerinin ihalesiz biçimde 10 ile 19 yıl arasında uzatılması gündemde.

 

 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda konuşan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen teklifin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek “Ben teklifin, Anayasa’daki şirketlerle ilgili veya bir ihaleye gireceklerle ilgili anayasal eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söylemek istiyorum. Teklifin 1. Maddesi bu şekliyle Anayasa aykırı” dedi.

 

 

Mersin Limanının, 1960’larda yapılan Türkiye’nin dışa açılan en güzel limanlarından biri ve Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olabilecek potansiyelde bir liman olduğunu belirten CHP’li Vekil “Mersin’de, şu an, MIP tarafından işletilen limanın hemen doğusunda daha önce projelendirilmiş, yapımı düşünülen ve gerçekten Türkiye’ye büyük bir katkısı olacak bir konteyner aktarma limanı projesi var. Bunun bir an önce yapılması gerekiyor. Biz, burada, Mersin Limanı’nın anlaşması otuz altı yıllık -yirmi üç yıl kalmış galiba- on üç yıl daha eklemek için bir kanun çıkartmayalım. Daha çok yatırım yapılması için özel sektör de olabilir, kamu-özel iş birliği de olabilir; bu yatırımlara yol açalım, yer açalım. Buradan daha da çok gelir elde edilir ve Türkiye’ye kalıcı eserler olabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

KAMUYU ZARARA SOKACAK BİR TEKLİF

 

 

Antmen, kamu mallarının daha önce özelleştirilen şirketlere devrinin söz konusu olduğunu belirterek, burada kamu zararının doğacağını söyledi. Özelleştirilecek işletmelerin kamuda kalması, eğer özelleştirilecek ise bir bedel karşılığı özelleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Alpay Antmen “Biz onları şirketlere verdiğimiz zaman hiçbir bedel ödenmeden, bunlar belki daha sonra özelleştirilecek şirketlerin aktiflerine geçecek herhangi bir para verilmeden. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum. Hepimizin amacı ülkemize hizmet etmek ise, biz burada özel şirketlerden daha çok halkımızı ve halkımızın çıkarlarını düşünelim diyorum” dedi.