CHP’li Antmen: Kitapta KDV tamamen kaldırılsın!

CHP’li Antmen: Kitapta KDV tamamen kaldırılsın!
21 Aralık 2018 10:44

Elektronik gazete ve elektronik kitapta vergilerin %1’den %18’e, e-dergide KDV’nin %8’den % 18’e yükseltilmesi sonrası CHP Konuyu Meclise taşıdı.

 

 

 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye’nin, kitap okuma oranında Dünyada 86’ncı sırada yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride olduğunu kaydederek “Pırlantadan, lüks tekne mazotundan vergi almayan, yandaş işadamlarının milyonlarca vergi borcunu sıfırlayan iktidarınız; kitap, e-kitap ve sesli kitap başta olmak üzere; bilimsel ve kültürel dergi, basılan makale ve sanat yapıtları okurlarından da vergi almamayı düşünmekte midir?” diye sordu.

 

 

Antmen Türkiye’de kitap alımının, ihtiyaç listelerinin 235’inci sırasında yer aldığını belirterek Dünyada kitap için kişi başına harcanan paranın ortalama 1,3 dolar olduğunu, Türkiye’de ise çeyrek dolar olduğunu ifade etti.

 

 

Önergesinde Avrupa’da alım gücünün çok yüksek olmasına rağmen kitapta uygulanan vergi oranlarının çok düşük olduğunu söyleyen CHP’li Vekil “İngiltere ve İrlanda’da kitaptan vergi alınmamaktadır. Gelişmiş ülkeler sosyal devlet anlayışı çerçevesinde topluma kitap okumayı teşvik etmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında, bir ülkede kitap okuma oranının yükseltilmesi ve teşvik edilmesi için öncelikle kitap fiyatlarının makul hale getirilmesi gerekir. Kitaptan verginin kaldırılması Anayasamızın sosyal devlet ilkesi gereği de bir mecburiyettir” dedi.

 

 

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

 

 

– Pırlantadan, lüks tekne mazotundan vergi almayan, yandaş işadamlarının milyonlarca vergi borcunu sıfırlayan iktidarınız; kitap, e-kitap ve sesli kitap başta olmak üzere; bilimsel ve kültürel dergi, basılan makale ve sanat yapıtları okurlarından da vergi almamayı düşünmekte midir?

– Kitap, e-kitap, sesli kitapların basımında, dağıtımında ve alımında KDV oranının düşürülmesi adına yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

– 2002 ila 2018 yılları arasında kitap, e-kitap, sesli kitap, bilimsel ve kültürel yayınlar, dergiler ve sanat yapılarından toplamda alınan vergi tutarı ne kadardır?

– Okuyucuları, yayınevleri, yazarları, akademisyenleri ve sanatçıları desteklemek; onların eserlerini ve çalışmalarını daha uygun koşullarda hazırlamalarını sağlamak ve ekonomik olarak destek sağlamak adına bir çalışma yapmayı düşünmekte misiniz?