CHP’li Antmen: e-Devlet isim değişiklikleri seçim yatırımı mı?

CHP’li Antmen: e-Devlet isim değişiklikleri seçim yatırımı mı?
23 Ağustos 2022 15:09

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetlerine bir yenisini ekleyerek isim soyisim değiştirme işlemini E-Devlet sistemine taşıdı. İsim değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022’ye kadar e-devlet aracılığıyla yapılabilecek. CHP konuyu Meclis’e taşıdı.

 

 

 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen “Vatandaşlık alan sığınmacı ve göçmen sayılarını gizlemek ve onlara seçimlerde rahatlıkla oy kullandırmak için mi bu uygulama başlatılmıştır?” diye sordu.

 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Antmen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ad ve soyadı değişikliği başvurularının, e-devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine 24 Aralık 2022’ye kadar yapılabileceğini duyurduğunu belirterek “E-Devlette başlatılan isim değiştirme işlemleri bir seçim yatırımı mıdır?” diye sordu.

 

 

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

 

 

– E-Devlette başlatılan isim değiştirme işlemleri bir seçim yatırımı mıdır? Vatandaşlık alan sığınmacı ve göçmen sayılarını gizlemek ve onlara seçimlerde rahatlıkla oy kullandırmak için mi bu uygulama başlatılmıştır?

– Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; 2017 Ocak ila 2022 Ağustos ayı arasında geçen sürede kaç sığınmacı, göçmen ve mülteci Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılmıştır? Şu anda bekleyen kaç vatandaşlık başvurusu bulunmaktadır? Bu kişilerin uyrukları nedir?

– Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; E-Devlet’ten ve ilçe nüfus müdürlüklerine yazılı olarak isim değişikliği başvurusunda bulunan kişi sayısı toplamda kaçtır? Bu kişilerin kaçı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını sonradan elde etmiştir? Bahsi geçenlerin uyrukları nedir?