CHP’li Antmen, adli sürelerin işlememesi için kanun teklifi verdi!

CHP’li Antmen, adli sürelerin işlememesi için kanun teklifi verdi!
28 Nisan 2021 13:52

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, koronavirüs nedeniyle duruşmaların ertelenmesine rağmen adli sürelerin işlemesinin yaratacağı mağduriyetin önlenmesi için kanun teklifi verdi.

 

 

ANKARA //

 

 

Antmen’in, Meclis Başkanlığına verdiği Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, adli sürelerin işlememesini öngörüyor.

Teklif, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, İcra ve İflas Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu’na geçici maddeler ekliyor.

Bu kanunlardaki yazılı sürelerin 17 Mayıs 2021’e kadar işlememesini öngören teklif, Adalet Bakanlığına bu süreyi uzatma yetkisi veriyor. Bu tarihe kadarki dönemde sona eren süreler, 17 Mayıs 2021’den itibaren 1 hafta uzamış sayılacak. Bu geçici durum için adli ara vermeye dair hükümler uygulanacak.

Teklifin gerekçesinde, Çin’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında Türkiye’de 27 Nisan 2021 tarihi itibarıyla 38 bin 711 kişi hayatını kaybettiği ifade edildi.

 

Teklifin gerekçesinde şöyle denildi;

 

“Covid 19 virüsünün Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmesi, sürecin ne kadar uzayacağı ve sağlık tehdidinin ne boyuta ulaşacağı belli değildir. Duruşmaların ertelenmesine rağmen adli sürelerin işlemesi vatandaşların veya avukatların sağlık durumları nedeni ile süreler atlanabilecek ve sonuçta hak kayıpları yaratabilecektir. Bu noktada koronavirüs salgını karşısında adli sürelerin işlememesi; yargı mensuplarının, avukatların ve vatandaşların yaşayabileceği mağduriyetleri en aza indirmek ve yaşanan bu süreçte hak kayıplarını önlemek için büyük önem arz etmektedir.”