CHP’li Akın’dan ‘başkanlık sistemi’nin enerji raporu!

CHP’li Akın’dan ‘başkanlık sistemi’nin enerji raporu!
10 Temmuz 2022 10:10

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine” geçişin yıldönümünde enerji faturalarının değişimi hakkında açıklama yaptı. Akın, “Yeni sistemle ekonomi uçacaktı ancak uçuşa geçen vatandaşın enerji faturaları oldu” dedi.

 

 

Türkiye, dört yıl önce bugün parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Cumhuriyet’in haberine göre, CHP’li Akın, başkanlık sisteminin enerji karnesini çıkardı ve dikkat çeken tespitlere yer verdi. Akın’ın enerji raporundan öne çıkanlar özetle şöyle:

 
“10 kez zamlandı: Dört yılda elektrik faturaları 10 kez zamlandı. Artış düşük kademede yüzde 258; yüksek kademede ise yüzde 400 oldu. Temmuz 2018’de ortalama 250 kilovatsaat olarak gerçekleşen bir aylık tüketimde 125 lira ödeyen bir ailenin faturası aynı tüketimi yapmasına karşın zamların ardından yaklaşık 350 liraya çıktı.

16 zam, bir indirim: Konutlarda doğalgaza yapılan zamlar yurttaşı yaktı. Temmuz 2018’den bu yana doğalgaza konut tarifesinde 16 kez zam, bir kez de indirim yapıldı. Kümülatif olarak hesaplandığında toplam artış yüzde 362 oranında oldu. Soğuk havalarda ortalama bir aylık tüketime denk gelen 300 metreküp kullanımın Temmuz 2018 tarihli tarifeye göre yansıması yaklaşık 350 lira olurken; zamlarla bu faturanın tutarı kullanım oranı değişmeksizin bugün 1600 lirayı geçti.”