CHP’li Akın: Üretimin yarısı dışa bağımlı kaynaklardan!

CHP’li Akın: Üretimin yarısı dışa bağımlı kaynaklardan!
17 Ocak 2022 09:51

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Türkiye genelinde kurulu güneş enerji santrallerinin (GES) neredeyse yarısının ödediği dağıtım bedelinin 5 kat artırılmasının yenilenebilir enerjide en yüksek potansiyelin olduğu GES’leri olumsuz etkilediğini belirtti. CHP’li Akın; elektrik üretiminde doğalgaz ve ithal kömüre bağımlılık nedeniyle faturalara fahiş oranda zamlaryapıldığına dikkat çekerek, “İktidar ucuz ve temiz enerjiyi desteklemek yerine cezalandırmayı tercih ediyor. Acilen bu hatadan vazgeçilmeli. Yenilenebilir enerjide özellikle güneş ve rüzgâr yatırımlarına destek olunmalı” değerlendirmesinde bulundu.

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada güneş enerji santrallerini olumsuz etkileyen uygulamayı eleştirdi. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

 

 
LİSANSSIZ GES’LERİN DAĞITIM BEDELİ 5 KAT ARTTI

 
AK Parti iktidarının yeni yılla birlikte elektrik faturalarında yüzde 127’ye varan yaptığı zamlar vatandaşı isyan ettirirken; ucuz ve temiz enerjide en yüksek potansiyelin olduğu güneş enerji santrallerini olumsuz etkileyecek yeni bir karara da imza attı. Türkiye’de elektrik enerjisi kurulu gücün yaklaşık yüzde 8’ini oluşturan GES’ler ilgili yeni yılla birlikte hayata geçirilen karar sektörün büyük tepkisini çekti. Türkiye genelinde GES’lerin toplam 7 bin 815 megavat büyüklüğündeki kurulu gücün yarısından fazlasını oluşturan 4 bin megavat büyüklüğündeki kurulu güç lisanssız GES’lerden oluşuyor. Yeni yılla birlikte 2018 yılı öncesinde devreye alınan lisanssız GES’lerinödediği dağıtım bedeli yaklaşık 5 kat artarak kilovatsaat başına 5,68 kuruştan 28,27 kuruşa yükseldi.

 

 
ÜRETİMİN YARISI DIŞA BAĞIMLI KAYNAKLARDAN

 
Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 30’u doğalgaz santralleri, yüzde 20’si ise ithal kömürle çalışan termik santrallerden elde ediliyor. Başka bir deyişle elektrik üretimimizin yarısını dışa bağımlı olduğumuz doğalgaz ve ithal kömür üzerinden yapıyoruz. Dolayısıyla ülkemiz için yenilenebilir enerji olmazsa olmaz öneme sahip. İktidar doğalgaz ve ithal kömürde yükselen fiyatları bahane ederek vatandaşımıza fahiş oranda zam yaptı. Yeni yılla birlikte gelmeye başlayan elektrik faturalarındaki artış da vatandaşımızı haklı olarak isyan ettiriyor. Tüm bunlara karşın sessiz sedasız haber verilmeden güneş enerjisini adeta cezalandırma anlamına gelen bir karar alınıyor. Bu kararla; ülkemizde yüksek potansiyeli olan güneş enerjisinin dağıtım bedeli hiç kimseye danışılmadan 5 kat artırılıyor. Üstelik bu karar çatı tipi GES’leri de etkiliyor. İktidarın her yıl güneş enerjisi yatırımlarını artıracak tedbirler alması gerekirken; bu karar nedeniyle Türkiye’de güneş enerjisine olan ilgi maalesef azalabilir.

 
ENERJİ KOOPERATİFLERİNİN ÖNÜ AÇILMALI

 
Türkiye’de ucuz ve temiz enerji için başta güneş ve rüzgâr enerjisinin desteklenmesi gerekiyor İktidar ise sektöre ve enerji paydaşlarına danışmadan ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla hareket etmeyi tercih ediyor. Tüketicilerin yani halkın kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretim yapması, bu üretimi de ortak bir çatı altında gerçekleştirmesi enerji alanında atılım sağlayacakken iktidar eliyle bu süreç yavaşlatılmakta hatta engellenmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz enerji kooperatifçiliğini yaygınlaştıracağız. Kendi enerjisini üreten evler, mahalleler, sanayi ve ticaret siteleri oluşturup, teşvik edip destekleyeceğiz.”