CHP’li Akın: Teşvik amacıyla başladı, fiyaskoya dönüştü!

CHP’li Akın: Teşvik amacıyla başladı, fiyaskoya dönüştü!
14 Ağustos 2021 11:07

Türkiye genelinde iklim krizi nedeniyle art arda felaketler yaşanırken; iklim değişikliğiyle mücadelede büyük önem taşıyan yenilenebilir enerjinin kullanılması için başlatılan uygulama bir yıl içinde çöktü.

 

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yeşil enerjide yeni bir dönemin başlayacağı iddiasıyla uygulamaya koyduğu yeşil tarifenin (YETA) bugün tam bir başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çekti. İklim kriziyle mücadele için yeşil enerjinin teşvik edilmesinin artık şart olduğuna dikkat çeken CHP’li Akın; “46 milyon elektrik abonesinin yalnızca 156’sı YETA’yı kullanıyor. Yeşil enerjide yeni dönem söylemiyle başlayan uygulama bugün tam anlamıyla bir fiyaskoya dönüştü” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın 1 Ağustos 2020 tarihinde tüketicilerin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi kullanmalarını teşvik edilmesi amacıyla uygulamaya koyduğu yeşil tarife (YETA) sisteminin bir yılda tam bir fiyaskoya dönüştüğünü dile getirdi.
İklim krizi gerçeği dikkate alındığında yeşil enerji kullanımının özendirilmesi ve teşvik edilmesinin artık şart olduğuna dikkat çeken Akın; YETA uygulaması kapsamında mesken; sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma için yeşil tarife başlığında tek bir tarife hazırlandığını dile getirdi.
Uygulanmanın hayata geçtiği bir yıl içerisinde YETA’nın normal tarifenin neredeyse iki katına çıktığına işaret eden CHP’li Akın, son olarak 1 Temmuz’da elektrikte normal tarifelerde yüzde 15 oranında zam yapılırken, yeşil tarifenin ise yüzde 24 oranında zamlandığını anımsattı. CHP’li Akın; meskenlerde normal abonelere göre yüzde 98 oranında çok daha pahalı olduğunu belirterek, YETA’nın uygulama amacı olan teşvikten söz edilemeyeceğine dikkat çekti.
YALNIZCA 156 ABONE YETA’YI KULLANIYOR
CHP’li Akın; bir yıl boyunca uygulanan YETA’yla ilgili bilgi edinme yasası kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne başvurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen yanıt, YETA’nın bir yıl içinde adeta iflas ettiğini gösterdi. Bakanlığın yanıtında teşvik amacıyla ve gönüllülük esasıyla başlayan uygulama kapsamında kaç abonenin YETA’yı kullandığı açıklandı. Yanıtta; Ağustos 2020’den bu yana 100 mesken abonesi ve 56 ticarethane abonesinin YETA’yı kullandığı belirtildi. Yanıtta; bir yıl içinde YETA uygulamasından 30 bin 102 lira tutarında gelir elde edildiği ifade edildi.
‘YENİ DÖNEM DEDİLER TAM BİR BAŞARISIZLIK OLDU’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre YETA uygulamasının adeta iflas ettiğine dikkat çeken CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

 
“İklim krizi bugüne kadar iktidarın yıllardır görmezden geldiği bir sorun olurken; bugün artık yaşadığımız felaketlerle artık en öncelikli sorunların başında geliyor. Ülkemizde felaket üstüne felaket yaşıyoruz. YETA uygulaması iklim kriziyle mücadele için yeşil enerjinin kullanımının özendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla başlatıldı. Ancak iktidar bir yıl içinde yaptığı fahiş zamlarla vatandaşların tercih etmesi yerine yerine neredeyse bu uygulamadan kaçmasına neden oldu. Bugün yaklaşık 39 milyon mesken abonesinin yalnızca 100’ü; yaklaşık 7 milyon ticarethane abonesinin ise 56’sı YETA’yı kullanıyor. YETA uygulamasının tanıtımı ve sistemin hayata geçmesi için muhtemelen milyonlarca lira harcanırken; uygulamanın hayata geçtiği bir yıl içinde YETA’dan elde edilen gelir ise 30 bin 102 lira oldu. Nereden bakarsanız tam bir başarısızlık örneği. İktidarın iklim kriziyle mücadeleyi de dikkate alarak YETA’yı ulaşılabilir seviyeye getirmesi gerekiyor.”