CHP’li Akın: Kademeli tarifedeki belirsizlik zamma dönüşebilir!

CHP’li Akın: Kademeli tarifedeki belirsizlik zamma dönüşebilir!
8 Aralık 2021 11:14

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Meclis’in gündeminde bulunan kademeli elektrik faturası tarifesindeki belirsizliklerin gizli bir zamma dönüşebileceğine işaret ederek, “Kademeli tarife düzenlemesinde kademelerin bilimsel ölçütlere göre belirlenmesi ve her dönem bu ölçütlere göre güncellenmesi gerekmektedir. İlk kademe standart tüketimin altında tutulursa bu doğrudan bir zam anlamına gelecektir. Dört kişiden oluşan bir ailenin asgari elektrik tüketimi olan 230 kilovatsaatin altında kalacak düzenleme vatandaşa zam olarak yansıyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde yer alan kademeli elektrik faturası düzenlemesi tarifesiyle ilgili açıklama yaptı. CHP’li Akın, 2021 yılı içerisinde elektrik santrallerinin doğalgaz tarifesinin tam 11 defa zamlanarak yüzde 198,2 oranında arttığına dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“Başka bir deyişle 2021 yılı içerisinde elektrik üretim santrallerinin tarifesi neredeyse 3 kat arttı. Bu durum; kuraklık nedeniyle en az elektrik maliyetinde kaçınılmaz bir artış olacağı anlamına geliyor. Kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinin payının düşmesi elektrik üretiminde doğalgaz santrallerinin payını artırdı. Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 25 ila yüzde 30 arasında bir oran doğalgaz elektrik üretim santrallerinden karşılanıyor.”

 
‘DÜZENLEMEDEKİ BELİRSİZLİKLER GİZLİ ZAMMA DÖNÜŞEBİLİR’
CHP’li Akın; AK Parti iktidarının en ucuz elektrik ve doğalgazın Türkiye’de olduğu söylemine karşın her ay 100 binlerce abonenin faturalarını ödeyemediği için elektrik ve doğalgazının kesildiğine işaret etti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlarımızı rahatlatmak için Kara Kış Fonu kurulması çağrısı yapmış, önerileri arasında kademeli tarife sistemine geçilerek elektrik faturasında sosyal tarife uygulaması çağrısında bulunmuştu. Bu kapsamda iktidarın parlamentoya getirdiği kademeli tarife sistemine ilişkin düzenlemede belirsizlikler bulunmaktadır. Düzenlemedeki belirsizlikler kademeli tarifenin gizli bir zam aracı olarak kullanılmasını gündeme getirebilir.”
‘KADEMELİ TARİFEDE 230 KİLOVATSAATIN ALTI ZAM ANLAMINA GELİR’
Kademeli tarife için nasıl bir hesaplama yönteminin uygulanacağının belli olmadığına dikkat çeken CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

 
“Elektrikte dört kişilik bir hanenin ortalama aylık tüketim miktarı yaklaşık 230 kilovatsaat olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla kademeli tarifenin ilk kademesinde 230 kilovatsaat saatin altında bir sınır konulması zam demek olacaktır. Bu tüketim miktarı da bugünün koşullarında geçerlidir. Yarın bu oran daha da artabilir. Asgari tüketim miktarı bilimsel bir yöntemle hesaplanmalı ve belli aralıklarla da güncellenmelidir.”
‘AK PARTİ’NİN NİYETİ ZAM DEĞİLSE BELİRSİZLİKLERİ GİDERMELİ’
Kademeli tarifeyi içeren yasanın hala TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde olduğuna işaret eden CHP’li Akın, düzenleme yasalaşmadan belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz kademeli sosyal tarife uygulamasının başlatılmasını istedik. AK Parti iktidarı ise kademeli tarifeye ilişkin düzenlemede hiçbir ölçüt sunmuyor. Bu durum da ‘Gizli bir zam mı yapılacak?’ sorusunu akıllara getiriyor. Biz; ‘Vatandaş rahatlasın’ derken AK Parti iktidarı ise ‘Vatandaşa daha nasıl yüklenebiliriz?’ diye hesap yapıyor. AK Parti’nin niyeti zam değilse yasa geçmeden bu konudaki belirsizlikler giderilmelidir.”