CHP’li Akın: İktidar elektrik sisteminin bel kemiğini özelleştirmek istiyor!

CHP’li Akın: İktidar elektrik sisteminin bel kemiğini özelleştirmek istiyor!
5 Temmuz 2021 11:32

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın TEİAŞ’ın özelleştirme kapsamına alınması konusunda yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:

 
İktidar Merkez Bankası’nın rezervlerini yanlış ekonomi politikalarıyla sıfırlayıp eksiye düşürünce çareyi yine özelleştirme politikalarında aramaya başladı. Türkiye genelinde bütün elektrik iletim hatlarıyla ilgili her türlü yatırımı yapan; sistemi işleten ve bir bakıma ülkemizin elektrik güvenliğini sağlayan TEİAŞ’ı özelleştirme kapsamına alındı.
ELEKTRİKTE ÖZELLEŞTİRME FATURALARI ARTIRDI
İktidarın ucuz ve kaliteli hizmet verileceği vaadiyle elektrik dağıtımını özelleştirilmesi vatandaşın faturalarını düşürmediği gibi sık sık kesintilerin kalitesiz bir hizmeti beraberinde getirmiştir. En olumsuz bir hava koşulunda dağıtım hatlarındaki altyapı yetersizliği 2021 yılında Türkiye’de uzun süreli elektrik kesintilerine neden olmaktadır. İktidarın elektrik üretimi yapan kamuya ait santralleri özelleştirmesiyle başlayan süreçte elektrik üretimi yapan şirketlere sağlanan pek çok destek de vatandaşın faturasında doğrudan ya da dolaylı ek yükler getirmektedir. Ucuzlayacağı söylenen elektrik hizmeti yalnızca son 3 yılda ikiye katlanmıştır.
SİSTEMİN BEL KEMİĞİ SATILMAK İSTENİYOR
Elektrik üretimi ve dağıtımının ardından; sistemin bel kemiği olan iletimi ve işletimi sağlayan TEİAŞ’ın özeleştirme kapsamına alınması elektrik hizmetini kamu yararı ekseninden çıkararak kar-zarar denklemiyle hareket eden bir şirkete dönüştürmenin son adımı olacaktır. Temel bir hak olan elektrik hizmetinde bu kadar stratejik bir kamu kurumunu özelleştirme kapsamına almak iktidarın vatandaşı müşteri olarak gördüğünün çok açık bir kanıtıdır.
SAYIŞTAY DENETİMİNDEN ÇIKACAK
Türkiye’de anlık olarak elektrik talebinin karşılanması için sistemi işleten bir kamu kuruluşu olan TEİAŞ’ı özelleştirmek alternatifi olmayan ve kamu yararıyla çalışması gereken bir kurumun artık yatırımlarını, hizmetlerini kar odaklı hale getirmesi anlamına gelecektir. Türkiye’nin en büyük yatırımcı kamu kurumlarının başında gelen TEİAŞ iletim altyapısını sürekli güncelleyen ve var olan iletim hatlarının da işlerliğini sağlamaktadır. TEİAŞ’ın mal varlığı 10 milyarlarca dolar tutarındır. TEİAŞ’ın özelleştirilmesi bu kurumun Sayıştay ve TBMM Kami İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu denetiminden çıkarılması anlamına gelecektir.
MAL VARLIĞI 10 MİLYARLARCA DOLAR!
TEİAŞ’ın mal varlığının 10 milyarlarca dolar tutarında olduğu belirtilmektedir. Kurumun 2020 yılında 14,4 milyar lira geliri, 4,6 milyar lira net karı vardır. Yıllardır TEİAŞ’ın karı hazine aktarılmaktadır. Kurumun 81 ilde ETİBANK ve TEK döneminden kalma çok değerli kamu arazileri de bulunmaktadır. Pek çok kentte kupon arazi olarak tanımlanan çok değerli arsaların yanı sıra pek çok kentte büyük sosyal tesisleri de bulunmaktadır. TEİAŞ; 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin en büyük şirketi olan EPİAŞ’ın yüzde 30 oranında hissesine de sahiptir.
SIRADA BOTAŞ VE TPAO MU VAR?
İktidar, yerli ve milli söylemine sarılarak ülkemizin enerji alanındaki dev kamu kurumlarını bir bir satmayı planlamaktadır. TEİAŞ’ın ardından bugüne kadar bazı şirketleri de özelleştirilen enerji alanındaki diğer kamu kurumlarının da özelleştirme kapsamına alınabileceği belirtilmektedir. Başka bir deyişle iktidar TEİAŞ’ın ardından TPAO ve BOTAŞ’ı da özelleştirme kapsamına almayı düşünmektedir? İktidarın enerji alanındaki çok kritik kamu kurumlarını özelleştirme kapsamına alması ülkemizin enerji güvenliğini tehlikeye atacaktır.