CHP’li Akın: Henüz kış gelmeden yerli kömür yüzde 30 zamlandı!

CHP’li Akın: Henüz kış gelmeden yerli kömür yüzde 30 zamlandı!
21 Ekim 2021 09:26

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; kış ayları yaklaşırken elektrik ve doğalgazda yaşanan artışın yanı sıra özellikle kırsal kesimlerde ısınma amacıyla kullanılan kömür fiyatlarındaki artışın da vatandaşın canını sıktığına işaret ederek, “Kömür fiyatları henüz kara kış gelmeden son bir ayda yüzde 15, son 10 ayda ise 30 oranında zamlandı. Kışın daha da zamlanması gündemde. Vatandaşın temel ihtiyaçlarından biri olan ısınma artık lüks oldu. Vatandaşlarımız kara kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın hazırladığı çalışmaya göre Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) resmi verileri özellikle kırsal bölgelerde ısınma amacıyla kullanılan yerli kömür fiyatlarında rekor artış yaşandığını ortaya çıkardı.

 
FEDAKÂRLIK DEĞİL, ZAMLAR REVA GÖRÜLÜYOR

 
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar sözcüleri artan enerji fiyatlarına karşı her türlü fedakârlığın yapıldığını söylemesine karşın; TKİ’nin resmi verilerine göre yerli kömür fiyatlarındaki artış bile vatandaşa fedakârlığındeğil; adeta zamların reva görüldüğünü gösteriyor.

 
KIŞ ÖNCESİ BİR AYDA YERLİ KÖMÜR YÜZDE 15 ZAMLANDI!

 
TKİ’nin resmi verilerine göre; kurum tarafından üretilip satılan kömürlerin KDV hariç fiyatlarında son bir ayda yüzde 15 oranında artış yaşandı. Buna göre Eylül2021’de yalnızca bir ay önce “Tunçbilek yıkanmış 10-18 milimetre” kömürünün ton fiyatı 633 lira tutarındayken; bugün 713 liraya çıktı. Benzer bir şekilde “S. Kısrakdere yıkanmış 10-18 milimetre” kömürünün ton fiyatı da bir ay içinde 633 liradan 713 liraya yükseldi. TKİ’nin sattığı kömürler arasında en hesaplısı olan “Krible 30 milimetre” kömür türünün ton fiyatı da bir ay içerisinde 494 liradan 564 liraya çıktı. Vatandaş söz konusu üç kömür türünden herhangi birini aldığında yüzde 8 oranında KDV de ödemek zorunda.

 

 
YERLİ KÖMÜRDE SON 10 AYDAKİ ARTIŞ YÜZDE 30’U BULDU!

 

 
TKİ’nin verilerine göre geçtiğimiz kışın ortasında satılan kömür fiyatları ile bugünkü fiyatlar karşılaştırıldığında yalnızca 10 ay içinde yaşanan artış yüzde 30’u buluyor. Buna göre Aralık 2020 tarihinde “Tunçbilek yıkanmış 10-18 milimetre” kömürünün ton fiyatı 551 lira olurken; Ekim 2021’de 713 liraya yükseldi. Aralık 2020’de “S. Kısrakdere yıkanmış 10-18 milimetre” kömürünün ton fiyatı 551 liradan 713 liraya çıktı. Aralık 2020’de “Krible30 milimetre” kömür türünün ton fiyatı da 430 liradan 556 liraya yükseldi.

 

 
KARA KIŞ ÖNCESİ KÖMÜRE ZAM İNSAFSIZLIKTIR

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; yerli kömür fiyatlarındaki artışla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

 
“İktidar vatandaşlarımızı müşteri olarak gördüğü için kış öncesi kömüre de zam yaptı. Henüz kış gelmeden kömüre zam yapmak insafsızlıktır. Kömür fiyatları henüz kara kış gelmeden son bir ayda yüzde 15, son 10 ayda ise 30 oranında zamlandı. Üstelik zamlanan kömürler TKİ tarafından üretilen ve satılan yerli kömürlerden oluşuyor. Vatandaşın temel ihtiyaçlarından biri olan ısınma artık lüks oldu. Vatandaşlarımız kara kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünmeye başladı. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerdiği kara kış fonu hayata geçirilmeli, ısınma amaçlı kömür kullanan vatandaşımıza yapılan bu zamlar geri çekilmelidir.”