CHP’li Akın: Garantilerin toplamı 140 milyar Doları geçiyor!

CHP’li Akın: Garantilerin toplamı 140 milyar Doları geçiyor!
6 Nisan 2021 08:47

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; kamu bütçesine büyük yük olan otoyol, köprü ve havalimanlarına döviz üzerinden verilen garantilerin ardından demiryollarına da benzer bir modelle yolcu garantisi verilmesinin gündemde olduğunu belirterek, “Yatırım programından çıkarılan İstanbul-Ankara Sürat Demiryolu’na kamu özel işbirliği modeliyle yolcu garantisi mi verilecek?” diye sordu.

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; iktidarın kamu özel işbirliği kapsamında ihalesini gerçekleştirdiği pek çok projeye verilen garantilerin kamu bütçesinde adeta bir kara deliğe dönüştüğüne işaret etti.

 
‘GARANTİLERİN TOPLAMI 140 MİLYAR DOLARI GEÇİYOR!’

 
Köprülerden, otoyollara, havalimanlarından şehir hastanelerine verilen bütün garantilerin vatandaşın verdiği vergilerden ödendiğini kaydeden CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“Yıllar boyunca döviz üzerinden verilen garantiler, kurdaki artışla her gün daha da büyürken; bugüne kadar KÖİ’ler kapsamında verilen garantilerin toplam tutarının 140 milyar doların üzerinde olduğu hesaplanıyor. Tüm bu gerçekler ortadayken; iktidarın otoyollar ve havalimanlarının ardından demiryollarında da ilk kez yolcu garantili bir KÖİ modelini hayata geçirmeye hazırlandığını duyuyoruz.”

 
‘ANKARA-İSTANBUL SÜRAT DEMİRYOLU İÇİN GARANTİ Mİ VERİLECEK?’

 
CHP’li Akın, öz kaynak kullanılarak yapılması planlanırken 2021 yılı yatırım programında çıkarılan Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu için kamu özel işbirliği modeliyle bir sürecin gündemde olduğuna işaret etti. İktidarın yanlış ekonomi politikalarıyla Türkiye’nin büyük bir buhran yaşadığını kaydeden CHP’li Akın; “Türkiye’de öz kaynak kalmayınca yurt dışından kredi getirmek için girişimlerde bulunuyor. Ancak yurt dışındaki kreditörler yalnızca garantili projelere destek veriyor” değerlendirmesine bulundu. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

 
“Bize ulaşan bilgilere göre yatırım programından da çıkarılan Ankara-İstanbul Sürat ilişkin yolcu garantili bir model için ciddi bir hazırlık yapılıyor. Kamu bütçesinden yalnızca 2020 yılında İstanbul Havalimanı’na yapılan garanti ödemesi 230 milyon Euro oldu. Havalimanlarında bile ulaşılamayan yolcu sayısına demiryollarında nasıl ulaşılacak? Demiryollarına garanti vermek yalnızca kamu zararına neden olacaktır. Demiryollarına yolcu garantisi demek vatandaşın cebinden alıp yandaşa vermektir. Yolcu garantili projeler bütçeye kara deliktir. Döviz üzerinden verilen garantilerin derhal Türk Lirası’na çevrilmesi gerekmektedir.”