CHP’li Akın: Eylem planı genelgesinde ‘Eylem Planı Açıklama’ hedefi var!

CHP’li Akın: Eylem planı genelgesinde ‘Eylem Planı Açıklama’ hedefi var!
18 Temmuz 2021 06:38

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada Resmi Gazete’de yayımlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

 
EYLEM PLANINDA ‘EYLEM PLANI’ AÇIKLANACAK HEDEFİ!

 
Resmi Gazetede Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” adıyla bir genelge yayınlanmıştır. Genelgede somut olan tek karar “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” adı altında ilgili bakanlıkların yer aldığı bir çalışma grubu oluşturulmasıdır. Söz konusu çalışma grubunun nasıl çalışacağı bile belli değildir. “Eylem Planı” adıyla yayımlanan genelgede Ticaret Bakanlığı’nın eylem planını daha sonra açıklayacağı anlaşılmaktadır. Eylem planı içinden eylem planı açıklama hedefi vardır.

 
GENELGEDE NE PLANLAMA NE DE BİR HEDEF VAR

 
Avrupa iklim krizi ve çevresel bozulmanın önüne geçmek amacıyla ekosistemi koruyarak yenilikçi, verimli ve rekabetçi bir büyüme stratejisiyle yeşil mutabakat adıyla yeni bir yol haritasını hayata geçirmektedir. Yeşil mutabakat ticaretten üretime; enerjiden ulaşıma kadar çok geniş bir alanda kapsamlı bir dönüşümü öngörmektedir. Bu kapsamda söz konusu genelde ne bir planlama ne de yeşil mutabakata yönelik bir hedef bulunmaktadır. Bu haliyle söz konusu genelgeyi “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” olarak adlandırmak kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.

 
PARİS ANLAŞMASI ONAYLANMADAN EYLEM PLANI OLMAZ

 
Bu kapsamda Türkiye’nin sera gazı azaltımına yönelik ne yazık ki hala bir hedefi bile bulunmamaktadır. Ülkemizde karbon emisyonlarının yüzde 70’ı enerji kaynaklıdır. Buna karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın stratejik hedeflerinde karbon emisyonunu daha da artıracak hedefler bulunmaktadır. Yeşil mutabakat için karbon emisyonu düşürme hedefine ulaşmanın tek yolu temiz enerjiden geçmektedir. Türkiye; dünya üzerinde Paris Anlaşmasını onaylamayan 6 ülkeden biri durumundadır. Paris Anlaşması onaylanmadan Türkiye’nin Yeşil Mutabakat konusunda eylem planı için adım atması anlamsız olacaktır. Bu kapsamda Paris Anlaşması’nın derhal TBMM’de kabul edilmesi gerekmektedir.

 
YEŞİL MUTABAKAT TİCARİ İLİŞKİLERİ ETKİLEYECEK

 
Yeşil mutabakat özellikle ihracatımızın yaklaşık yarısını yaptığımız Avrupa ile ticari ilişkileri de etkileyecektir. Üretimde karbon emisyonunu artıran ürünlerin ihracatında birtakım yaptırımlar uygulanacaktır. Türkiye bu konuda hızlı bir şekilde çalışma yapmazsa yıllık 2 milyar Avro tutarında bir maliyetin ortaya çıkacağı belirtilmektedir. Dolayısıyla Yeşil Mutabakat Türkiye için olmazsa olmazdır. Yeşil mutabakat konusunda hedefler belirlenmeli, bu hedefler kapsamında mevzuat değişiklikleri yapılmalı, stratejiler oluşturulmalı, eylem planları hayata geçirilmelidir.

 
CHP’NİN YEŞİL DÖNÜŞÜM HARİTASI

 
Yeşil Mutabakat ile uyumlu Enerjide Yeşil Dönüşümü gerçekleştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi’nin somut önerileri daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu kapsamda Türkiye’nin kendi dinamiklerinin dikkate alındığı Yeşil Mutabakatın yapılması için şu adımlar atılmalıdır:

 
. Enerji sektöründe hukuki ve teknik olarak tüm yapı ve işleyiş mekanizması yeşil dönüşüm kapsamında gözden geçirilmelidir.
. Destekleme mekanizmaları; yerli ve yeni teknolojilerin desteklendiği ve bütün paydaşların ortak karar alacağı bir yapıya dönüştürülmelidir.
. Dünya ile uyumlu, düşük karbonlu, fosil yakıt kullanımının azalacağı yenilenebilir enerji yatırımları enerji politikalarının odağı olmalıdır.
. Enerji kooperatifçiliği ve hane halkına yönelik çatı uygulamalarının özendirildiği; belediyelerde güneş, çöpten enerji üretimine dayalı modeller hayata geçirilmelidir.
. Sanayi ve binalarda enerji verimliliği ile düşük karbon hedeflerinin yakalanması için Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde makine parkı üretimi için projeler geliştirilmelidir.
. Kömür üzerindeki istihdamı mağdur etmeden, eski teknolojiye sahip, halk sağlığını ve çevreyi tehdit eden, verimli üretim gerçekleştiremeyen mevcut termik santraller gözden geçirilmelidir.
. Yeşil finansmana erişim sağlanması için gerekli altyapı oluşturulmalı; yeşil finansman ve sürdürülebilir kalkınma konularında düzenlemeler yapılmalıdır.