CHP’li Akın: Doğalgaza 6 ayda 6 kez zam yapan iktidar vatandaşı müşteri olarak görüyor!

CHP’li Akın: Doğalgaza 6 ayda 6 kez zam yapan iktidar vatandaşı müşteri olarak görüyor!
3 Haziran 2021 09:50

2021 yılında doğal gaza peş peşe yapılan altıncı zam, konutlarda yüzde 6’yı, elektrik üretim santrallerinde ise yüzde 21’i geçti.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, her ay düzenli olarak zamlanan doğal gazın vatandaşı mağdur ettiğine işaret ederek, “İktidar ‘Yeni müjde açıklayacağız’ dedi; doğalgaza yine zam geldi. Yılbaşından bu yana konutlarda yüzde 6’nın, elektrik üretim santrallerinde ise 21’in üzerinde zam yapıldı. Henüz 10 gün önce akaryakıtta fahiş oranda yapılan ÖTV zammıyla beli bükülen vatandaş; zam yağmurundan kurtulamadı” değerlendirmesinde bulundu.

BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı yüzde 1 artışla bin metreküp doğal gaz için bin 328 lira 65 kuruş, sanayi aboneleri için bin 486 lira 12 kuruş olarak belirlendi. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğal gazın fiyatı ise yüzde 5 artışla bin 713 lira 25 kuruş oldu.

 

 

İKTİDAR ZAM YAĞMURUNU SÜRDÜRÜYOR
CHP’li Akın, şunları dile getirdi: “İktidar yanlış ekonomi politikalarıyla yoksullaştırdığı vatandaşımıza

destek olmak yerine; zam yağmuruna tutarak bezdirmeyi tercih ediyor. Akaryakıttaki özel tüketim vergisi (ÖTV) zammının üzerinden henüz iki hafta geçmeden; bütün vatandaşlarımızın temel bütçesini ilgilendiren doğal gaza bu yıl altıncı kez zam yapıldı. Konutlarda yüzde 1 oranında yapılan zam, elektrik üretim santrallerinin tarifesinde ise yüzde 5 oranında gerçekleşti. Bu durum; doğalgazın yılbaşından bu yana konutlarda yüzde 6’nın; elektrik üretim santrallerinde ise yüzde 22’nin üzerinde zamlandığı anlamına geliyor.

 

 

VATANDAŞI MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜYORLAR
İktidar halkımızı vatandaş olarak değil, adeta müşteri olarak görüyor. Bu nedenle doğal gaz zammından bir türlü vazgeçemiyor. Temel bir ihtiyaç olan enerji giderleri; iktidar için adeta bir gelir kapısına dönmüş vaziyette. Ülkemizde pek çok aile faturalarını ödemekte zorlandığını ifade ederken;

 

İKTİDARIN MÜJDELERİ SÖZDE KALDI
2021 yılının ilk yarısı vatandaşların zamlar altında ezildiği bir süreç oldu. Ekonomik buhran nedeniyle geliri düşen ve işsiz kalan vatandaşlarımızın faturalarını düşürmek için verilen müjdeler sözde kaldı.

İktidar ise yeni müjde verdikçe arkadan zamlar geliyor. Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervinin tam anlamıyla kullanıma sunulmasının 2028 yılını bulacağı iktidar tarafından da kabul edilirken; bu durum siyasi şov malzeme haline getiriliyor. Haziran ayında iktidar tarafından açıklanacağı belirtilen sözde yeni müjdeden önce doğalgaza yapılan zam; iktidarın vatandaşın refahı için değil, kendi siyasi ikbali için Karadeniz rezervini kullandığını bir kez daha göstermiştir.

 

 

YAZ AYLARINDA ELEKTRİKTE ZAMMI KAPIDA
Vatandaşın temel giderlerinden biri olan ve temel ihtiyaç olan doğalgaza 6 ayda 6 kez zam yapılması iktidarın vatandaşı umursamadığının çok açık bir göstergesidir. Mayıs ayında elektrik üretim santrallarının kullandığı doğal gaza yapılan yüzde 12 oranındaki zam, içinde bulunduğumuz kuraklık dönemiyle hidroelektrik santrallerindeki kaçınılmaz düşüş; yazın elektrik faturalarında yüksek oranda bir zam yapılmasını zorunlu kılıyor. Son zamla birlikte son 6 ayda yüzde 22 zamlanan elektrik üretim santrallerinin tarifesindeki bu artış elektrik faturalarını da artıracak. Her ay zamlara başvuran iktidar hiç olmazsa elektrik kullanımının artacağı yaz aylarında bu temel ihtiyaca zam yapmamalıdır.