CHP’li Akın: Asgari ücretle artık daha az elektrik ve doğalgaz alınıyor

CHP’li Akın: Asgari ücretle artık daha az elektrik ve doğalgaz alınıyor
8 Aralık 2022 10:12

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bütçe görüşmelerinde iktidar sözcülerinin zorlama hesaplarla “asgari ücretin alım gücünün düşmediği” algısı yaratarak vatandaşı kandırmaya çalıştığını kaydetti.

 

 
CHP’li Akın, “İktidarın sözde destek verdiklerini iddia ettikleri enerji faturalarında asgari ücretin alım gücü bir yılda olağanüstü geriledi. Asgari ücretle geçen yıla göre bugün 938 kilovatsaat daha az elektrik ve 516 metreküp daha az doğalgaz alınıyor” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada TBMM Genel Kurulu’ndaki 2023 yılı bütçe görüşmelerinde iktidar sözcülerinin zorlama hesaplarla vatandaşı aldatmaya çalıştığına işaret etti.

CHP’li Akın, iktidar temsilcilerinin geçen yıla göre asgari ücretin alım gücünün arttığı yönündeki söylemin gerçeği yansıtmadığını söyledi. CHP’li Akın; AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli’nin bütçe görüşmelerinde asgari ücret ile daha fazla kırmızı et aldığına ilişkin hesap yaptığını ve “Çok artış yok ama düşmemiş” dediğini anımsatarak; şunları dile getirdi:

“Sözde olağanüstü destek verdiklerini söylemelerine karşın enerji faturalarında asgari ücretin alım gücü bir yılda rekor oranda erimiş durumda. Vatandaşlar soğuk havada kombisini açamaz hale geldi. İktidar ise hala Almanya’da kriz var diyor. Kriz vatandaşın kombisinde, enerji faturalarında.”

 

 

‘ALIM GÜCÜ ELEKTRİKTE DE DOĞALGAZDA DA DÜŞTÜ’

 

 

CHP’li Akın, iktidar sözcülerinin yaptığı asgari ücret ile kırmızı et hesabının benzerinin enerji faturaları üzerinden yapılması durumunda gerçeklerin ortaya çıkacağına işaret etti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Geçen yıl aralık ayında 2 bin 853 lira olan asgari ücretle söz konusu dönem 3 bin 134 kilovatsaat elektrik alınabiliyordu. Bugün 5 bin 500 lira olan asgari ücretle alınan elektrik ise 2 bin 196 kilovatsaate geriledi. Elektrikte asgari ücretin alım gücü bir yılda 938 kilovatsaat düşerek azalmış durumda. Aynı şekilde geçen yıl aralık ayında asgari ücretle bin 478 metreküp doğalgaz alınırken, bugün asgari ücretle 962 metreküp doğalgaz alınabiliyor. Doğalgazda asgari ücretin alım gücü bir yılda 516 metreküp düştü. Yani iktidar sözcülerinin ifadesini kullanırsak; ‘Artış hiç yok, düşüş çok’

 

 

‘HİÇ OLMAZSA SON BÜTÇEDE GERÇEKLERİ SÖYLEYİN’

 

 

İktidarın özellikle son yıllarda Türkiye’de derin bir enerji yoksulluğu yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken CHP’li Akın; şunları dile getirdi:

“İktidarın yanlış politikaları nedeniyle milletimizin alım gücü düşerek temel bir ihtiyaç olan ısınma artık lüks haline geldi. Bütçe görüşmelerinde AKP sözcülerinin yaptığı zorlama hesaplar; iktidarın içinde bulunduğu acziyeti açıkça gösteriyor. İktidarı hiç olmazsa yaptıkları bu son bütçede gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz. Zorlama hesaplar ve makyajlı rakamlarla artık milletimizi kandırmaya çalışmayın.”