CHP’li Akın: Antalya Havalimanı için adrese teslim ihale iddiası doğru mu?

CHP’li Akın: Antalya Havalimanı için adrese teslim ihale iddiası doğru mu?
19 Kasım 2021 10:26

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) Antalya Havalimanı’nın işletme haklarına ilişkin henüz süre dolmadan ihale ilanına çıkarken; 20 ay önce iptal edilen ihale şartnamesindeki “5 yıl havalimanı işletme” koşulunun esnetilerek 3 yıla indirildiği iddia edildi.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Antalya Havalimanı ihalesi için yeni şartnamede değişiklik yapılıp yapılmadığını sorarak, “Yıllar sonra bitecek işletme hakkı için niye apar topar ihale yapılıyor? İhalenin adrese teslim olması için değişiklik yapıldığı iddiaları doğru mu?” diye konuştu.

 

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ); Antalya Havalimanı’nın işletme hakkı süresi COVİD-19 pandemisi nedeniyle 2 yıl daha uzatılarak 2026 yılında son bulacak olmasına karşın söz konusu havalimanı için 20 ay arayla ikince kez işletme hakkı ihalesi ilanı yayınlaması akılları karıştırdı.

 

 

DHMİ ilk olarak 1 Ocak 2020 tarihinde havalimanının işletme hakkına ilişkin ihaleye ilan etmiş; herhangi bir gerekçe göstermeden 26 Ocak 2020 tarihinde ise ihale ilanını iptal etmişti. DHMİ; yaklaşık 20 ay sonra 23 Ekim 2021 tarihinde Antalya Havalimanı için ikinci kez ihale ilanı yayınladı. Türkiye’nin en çok yolcu taşıyan üçüncü havalimanı olan Antalya Havalimanı’nın işletme hakkının süresi henüz dolmadan art arda ilana çıkılması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

 

 

 

İGA 5 YIL İŞLETME ŞARTINA TAKILIYORDU

 

 

İptal edilen ilk ihalenin şartnamesinde “5 yıl havalimanı işletme” koşulunun bulunması; iktidara yakın şirketlerin oluşturduğu ve İstanbul Havalimanı’nı işleten ortaklık grubu İGA’nın ihaleye giremeyeceği yorumlarına neden olmuştu. İhalenin de İGA’nın koşullara yerine getiremediği için iptal edildiği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.

 
‘5 YIL İŞLETME ŞARTI 3 YILA MI DÜŞÜRÜLDÜ?’

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; yaklaşık 20 ay sonra DHMİ’nin 23 Ekim 2021 tarihinde Antalya Havalimanı’yla ilgili ilanı Resmi Gazete’de tekrar yayımladığına dikkat çekti. CHP’li Akın; 1 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilecek ihale katılmak için şartnamede daha önce yer alan “5 yıl havalimanı işletme” koşulunun esnetilerek 3 yıla düşürüldüğü iddiasını gündeme getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, şunları dile getirdi:
Antalya Havalimanı’nın işletme süresi 2024 yılında biterken, pandemi nedeniyle iki yıl daha uzatıldı. Normalde 2026 yılında sona erecek işletme hakkı için neden apar topar 2021 yılının sonunda ihale yapılıyor? Türkiye’nin en çok yolcu trafiği olan üçüncü havalimanı için bu acele niye? İptal edilen ilk şartnamede 5 yıl havalimanı işletme şartı vardı. Şimdi 3 yıla mı indirildi? İktidar değişikliği olmadan rekabete ve hukuka uygun aykırı bir işlem mi yapılmak isteniyor? İhalenin adrese teslim olması için değişiklik yapıldığı iddiaları doğru mu? Yeni şartnamede mücbir sebep maddesi olduğu iddia ediliyor? Bu doğru mu? Bu düzenlemenin nedeni yeni gelecek iktidarın havalimanı ihalesi bitince yeni bir ihale yapmasını mı engellemek? Bu iddialar ve sorulara derhal yanıt verilmeli”