CHP’li Akın: Ankara-Sivas YHT hattında olası facia göze mi alındı?

CHP’li Akın: Ankara-Sivas YHT hattında olası facia göze mi alındı?
13 Eylül 2021 07:49

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının pek çok bölümünde altyapının uygun olmadığına ilişkin tespitlerin açılış baskısı nedeniyle dikkate alınmadığı ortaya çıktı. CHP’li Akın, “Olası facia göze mi alındı?” diye sordu.

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre son günlerde tren kazalarının artması, altyapı ve sinyalizasyon sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının pek çok bölümünde altyapının uygun olmadığı açığa çıktı. Altyapının uygun olmadığına ilişkin tespitlerin son ana kadar açılış baskısı nedeniyle dikkate alınmadığı belirtildi. Henüz tamamlanmayan hat 4 Eylül’de açılacaktı ancak altyapıdaki sorunlar nedeniyle açılış ertelendi.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ankara-Sivas YHT hattının pek çok bölümünde altyapının uygun olmadığına ilişkin tespitlerin son ana kadar açılış baskısı nedeniyle dikkate alınmadığını açıkladı. Hattaki sorunlar nedeniyle faciaya neden olabilecek ihmalleri sıralayan Akın, “14 yıldır yapımı yılan hikâyesine dönen Ankara-Sivas YHT hattının ertelenen açılış tarihi olan 4 Eylül’de ayrıca TCDD Genel Müdürü’nün görevden alınması da dikkat çekerken hattın açılış hazırlığının pek çok güvenlik riskinin bilinmesine karşın yapıldığı yönünde iddialar bulunmaktadır” dedi.

 

 

Hattın yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen bölümünün mevcut eski raylar üzerinde işletileceğine anımsatan Akın, şu tespitlerde bulundu:

 

 

“Eski raylar güvenlik riskine neden olurken, YHT’ye uygun olması gereken yeni hattın teknik olarak bu kriteri taşımadığı belirtilmektedir. Bu kapsamda inşa edilen yeni hatta kullanılan altyapı dolgu malzemesinin gerekli teknik değerleri taşımadığı ve uygun olmadığı ifade edilmektedir. Zeminde kullanılan dolgu malzemesinin teknik değerleri karşılamamasının; trenin yüksek hızla geçişi sırasında olası bir kaza riskine neden olacağı belirtilmektedir.” “Altyapı dolgusunda kullanılan malzemenin teknik değerleri sağlamadığı yapılan testlerle de belirlendi” diyen Akın, şunları dile getirdi:

 

 

“TCDD’de bu konuyla ilgili daire başkanlıkları hattın trenin çalışmasına uygun olmadığı gerekçesiyle olumsuz görüş verdiği iddia edilmektedir. Hattaki olumsuzlukların daire başkanlıkları tarafından belirlenmesine karşın açılış hazırlığının son ana kadar yapılması akılları karıştırmaktadır. İddialar doğru ise açılış hazırlığı için olumsuzlukların göz ardı edilmesinin sorumluları kimlerdir?”

 

 

Öte yandan CHP’li Akın, henüz tamamlanmadan 4 Eylül tarihinde açılması planlanan ancak gerçekleşmeyin Ankara-Sivas YHT hattıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle önerge hazırlayan Akın, şunları sordu: “Altyapı dolgusunun uygun olmadığının tespit edilmesine karşın son ana kadar neden açılış hazırlığı yapıldı? Bile bile olası bir facia açılış için göze mi alındı?”