CHP’li Akın: Akkuyu’daki yerli ve millilik yalanı yine ortaya çıktı!

CHP’li Akın: Akkuyu’daki yerli ve millilik yalanı yine ortaya çıktı!
4 Ağustos 2022 10:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde şirketlerin 5 gündür karşılıklı açıklama yaparken iktidardan hiçbir açıklama yapılmamasının Türkiye’nin proje üzerinde hiçbir söz hakkının olmadığının göstergesi olduğunu belirtti. CHP’li Akın, “İlgili şirketler 5 gündür karşılıklı açıklama yaparken, Akkuyu’yu yerli ve milli proje diye duyuran iktidar neden sessiz? İktidarın yerli ve millilik yalanı bir kez daha ortaya çıktı” açıklamasında bulundu.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşaatında şirketler arasında yaşanan sözleşmenin feshedilmesi tartışmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. CHP’li Akın, açıklamasında şunları dile getirdi:

 

 

‘İKTİDAR NEDEN SESSİZ?’

 

 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşaatında ana yüklenici olan İçtaş’ın sözleşmesinin feshedilmesi konusunda ilgili şirketler karşılıklı açıklamalar yapmaktadır. İlgili şirketler birbirini suçlarken; yaşanan bu durum karşısında iktidarın bugüne kadar hiçbir açıklama yapmaması oldukça manidardır.

 

 

‘İKTİDARIN AKKUYU’DA SÖZ HAKKI YOK’

 

 

AK Parti iktidarının bu durumla ilgili hiçbir açıklama yapmaması Akkuyu NGS’nin yerli ve milli bir proje olduğu iddiasının da gerçek olmadığının çok açık bir kanıtıdır. Akkuyu, en başından beri siyasi bir proje olarak tasarlanmıştır. Bugün gelinen noktada iktidar yerli ve milli olduğu algısıyla siyasi rant devşirmek istediği projede sözünün geçmediğinin göstergesidir.

 

 

‘AKKUYU NGS; NE YERLİ, NE DE MİLLİ’

 

 

Akkuyu NGS; ‘yap-işlet-sahip ol’ yöntemiyle dünya üzerinde ikinci bir örneği olmayan bir modelle inşa ediliyor. Akkuyu’nun yapımı, işletimi ve sahipliğinin neredeyse tamamı Rusya devlet şirketi olan Rosatom’a ait olacak. Akkuyu NGS; inşaatında sahada istihdam edilenlerin yüzde 80’inden fazlasının Türk vatandaşları olduğu belirtilerek “yerlilik ve millilik algısı” yaratılmak istense de tamamı Rus şirkete ait olan projedir. Teknoloji de Rus teknolojisidir. Dolayısıyla Akkuyu ne yerli ne de millidir.

 

 

‘2040’A KADAR PAHALI ELEKTRİK’

 

 

Akkuyu NGS’den 15 yıl boyunca kilovatsaat başına 12,35 dolar cent – 15,83 dolar sente kadar çıkabilecek – tutarında çok yüksek bir fiyat garantisi verilecek. Akkuyu’ya verilen garanti 2040 yılına kadar sürecek. 2040’a kadar yenilenebilir enerjide yaşanacak dönüşümle elektrik üretim maliyetlerinin düşeceği belirtilmektedir. Öte yandan bugün bile 12,35 cent tutarındaki maliyet kamuya ait EÜAŞ’ın santrallerinde üretilen elektrik fiyatının çok üzerinde kalmaktadır.