CHP’li Ağbaba’dan depremzedelere: Yalvarırım kayıtlarınızı başka kentlere almayın!

CHP’li Ağbaba’dan depremzedelere: Yalvarırım kayıtlarınızı başka kentlere almayın!
18 Mart 2023 10:55

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Deprem bölgesinden ayrılan insanlara yalvarıyorum, kayıtlarını başka illere almasınlar, gelsinler kendi illerinde oylarını kullansınlar, biz onların geliş gidişlerini mutlaka ayarlayacağız ama kayıtlarını almasınlar”dedi. Ağbaba, “Yoksa AK Parti’nin devlet arkasında, memuru var, her imkanı kullanacak, bizim de imkanımız halkımız, halkımız da bize destek versin gelsin oyunu kendi ilinde, ilçesinde kullansın” diye uyardı.

 

 

Sözcü yazarı Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtlayan Veli Ağbaba, depremin ardından selin vurduğu bölgedeki son durumu şöyle anlattı:

 

 

“Deprem yoğun kış günlerinde meydana geldi, soğuk ve kar yağışı çok devam etti. Ardından bölgede bir hava yumuşaması oldu, bahara yakın bir hava oldu, o nedenle insanlar çadırlarda idare ediyordu ama başlayan yağmur adeta yeni bir deprem yarattı, insanların çadırlarını su bastı. Yastık, yorgan, döşek, her şeyleri su içinde kalmış. Kızılay’ın depremler sonrası insanlara verdiği çadırlar yazlık. İnsanlar kaderine terk edilmiş, zaten yeteri kadar konteyner ve çadır yoktu, yağmur altında ıslanarak sobanın başında bekliyorlar. Ani bir sel baskını olunca herkes çaresiz kaldı.”

 

 

“Devlet depremde de yoktu, selde de yoktu”
Bölgedeki insanların “devlet depremde de yoktu, selde de yoktu” dediğini ifade eden Ağbaba, “Örneğin Erkenek’e gidin, hala selden zarar görmüş insanlara ulaşılabilmiş değil, Doğanşehir’in bazı bölgelerine ulaşılabilmiş değil” diye konuştu.

 

 

“İmar iznini verene, o binayı denetlemeyen belediyeye bir şey demiyorsanız daha çok can kaybı yaşarız”
Ağbaba sözlerinin devamında şöyle konuştu:

 

 

“Bir örnek vereyim; Bostanbaşı şu anda Malatya’nın en lüks semti, 2004’ten itibaren imara açıldı, yüzlerce kez basın toplantısı yaptık, eylem yaptık, ‘tarım arazisidir lütfen buraya bina yapmayın’ dedik. 2004’te önce 5 kata izin verildi, arkasından 6, 7, 12 kata izin verildi. Bostanbaşı’nda şu anda ağır hasarlı olmayan bina yok. Siz tarım arazisine 12 kat imar izni verirseniz o bina çöker. Burada yerel yönetimlerin de, tarım arazisine imar izni verenlerin de mutlaka cezalandırılması lazım. Sadece mimara, müteahhite bırakarak bu iş çözülmez. İmar iznini verene, o binayı denetlemeyen belediyeye bir şey demiyorsanız daha çok can kaybı yaşarız. Yerel yönetimlerin sorumluluğunun altının çizilmesi lazım, hangi partiden olursa olsun bu resmen cinayettir.

 

 

“Yerel yönetimler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bunun hesabını vermeli”
Yerel yönetimler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bunun hesabını vermelidir. ‘Ben TOKİ binasını sağlam yapıyorum’ diyerek bu sorumluluktan kurtulamaz. Diyorlar ya yıkılanların yüzde 98’i, eski bina, bu da doğru değil, birçok yeni bina yıkıldı, yerel yönetimlerin verdiği keyfi izinlerle can kayıplarımızın dışında milli servet de yok olmuş durumda. Ucu kime dokunursa dokunsun mutlaka bunun hesabının verilmesi lazım.”

 

 

“Biz onların geliş gidişlerini mutlaka ayarlayacağız”
Seçimlere ilişkin de konuşan Ağbaba, şu ifadeleri kullandı:
“Bütün tedbirler alınırsa seçim yapılabilir hem mekânsal olarak alınır, hem de sandık güvenliği sağlanırsa seçim yapılabilir. Burada Sözcü aracılığıyla benim yapacağım önemli çağrı; deprem bölgesinden ayrılan insanlara yalvarıyorum, kayıtlarını başka illere almasınlar, gelsinler kendi illerinde oylarını kullansınlar, biz onların geliş gidişlerini mutlaka ayarlayacağız ama kayıtlarını almasınlar. Malatya’dan, Adıyaman’dan insanlar Ankara’ya, Mersin’e, İzmir’e gidiyor, onlardan ricam budur, gelsinler oylarını Maraş’ta, Malatya’da, Adıyaman’da kullansınlar. Yoksa AK Parti’nin devlet arkasında, memuru var, her imkanı kullanacak, bizim de imkanımız halkımız, halkımız da bize destek versin gelsin oyunu kendi ilinde, ilçesinde kullansın.”