CHP’li Adıgüzel: İkizdere’de Cengiz İnşaat adına Anayasal suç işleniyor!

CHP’li Adıgüzel: İkizdere’de Cengiz İnşaat adına Anayasal suç işleniyor!
21 Mayıs 2021 07:47

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Meclis’te yaptığı basın toplantısı ile İkizdere’de yapılan doğa katliamına dair gözlemlerini anlattı. Adıgüzel şunları kaydetti:

 

 

Fotoğraf: Twitter @drmadiguzel

 

 

“Dün İkizdere’deydim, Meclis’e İkizdere’nin selamını getirdim. İkizdere’de olağanüstü hal var. Üstü örtülü bir sıkıyönetim uygulaması var. İkizdere’de terör yoktur. İç çatışma yoktur. Sayın Rize Valisi uygulamaların açıklamasını “iki taraf arası olası çatışmaları engellemek” olarak izah ediyor. Halbuki iki taraf yoktur. Topyekün halk taşocağına karşı çıkarken halkın karşısında, halka küfreden ve doğayı talan eden tek bir şahıs var. Yani tek bir şahsı taraf olarak gösteren Sayın Vali bu kararı ile Anayasa’mızın ifade özgürlüğü ve itiraz etme haklarına engel olmuştur. Aldıkları önlemler vatandaşımızın dilekçe yazma hakkını dahi ellerinden almıştır. Yani Cengiz İnşaat adına Anayasal bir suç işlenmektedir.

 

 

İkizdere’ye ikinci gidişim ama ilk gittiğimde olmayan şeyler gördüm. Jandarma dağları tutmuş. TOMA’lar var. Bu da yetmiyor, köy yerinde sudan sebeplerle vatandaşa cezalar yağdırılıyor. Daha aracını yeni hareket ettirmiş vatandaşa kemer takmadın diye ceza yazılırken, Cengiz yandaşı muhtar kemersiz geçiyor, ona ceza yazılmadığı gibi ben uyardığımda da yetkili gülüyor. Pandemi gerekçesi ile cezalar yazıyor. Açıkça valilik emri ile yöre halkına dirençlerini kırmak için eziyet edilmektedir.

 

 

İkizdere’liler bayraklarla donattıkları bu karkas binaya sığındılar. Bu binanın önünde çadırları vardı. Ama kimliklerini dahi tebliğ etmeyen birileri bu çadırları bir gece kaldırdı. Dolayısıyla buna “Çadır hırsızlığı” diyorum. İkizdere’liler arıları ile birlikte bayrakla donattıkları bu karkas binadalar. Rize valisi bu karkas binaya sığınanları korumuyor, ama Sayın Erdoğan’ın koltuğunun altına sığınanları koruyor.

 

 

Pandemi gerekçesi ile bu eylemlere izin verilmediği söyleniyor ama iki gün önce bir ilde bakanlar, valilerin katıldığı tarikat şeyhi cenazesi vardı. Yani dert halkı koronadan korumak değil, Cengiz’i halktan korumaktır. Rize, lebalep kongre tanımının ilk yapıldığı yerdir. Rize valisinin o gün sesi çıkmıyordu.

Rize’deki neredeyse tüm STK’lar Cengiz inşaata destek veriyor. Bu nedenle bunlara Sarı STK diyorum. Halktan yana değil ranttan yana tavır alanlara STK değil SCK diyoruz, yani Sivil Cengiz Kuruluşları. Rize, Erdoğan’ın memleketidir. Ancak konu rant olduğunda Erdoğan da şehir tanımamaktadır.

 

 

Hayati Yazıcı gelmiş diyor ki: “Biz buraları eski haline çevireceğiz.” Sayın Yazıcı siz hiç kayanın üzerine ağaç diktiniz mi? Bu insan eliyle olacak bir iş değil, ancak Yaradan eli ile olur. Yazıcı’nın söylediği aslında Allah’a şirk koşmaktır.

Ben ilk gittiğimde hemen alttan geçen Eskencedere’de oranın doğal güzelliğini gösterebilmek için olta ile kırmızı benekli alabalık tuttum ve suya geri bıraktım. Dün oraya gittiğimde o derenin kaya ve molozlarla doldurulduğunu yani kırmızı benekli alabalıkların tüm yuva ve yaşam alanlarının yok edildiğini gördüm.

İkizdere’de yaptıkları doğanın imkânlarından yararlanmak değil doğadan hoyratça nemalanmaktır. İkizdere’nin çığlığına kulak verin. Bugün bu çığlığa cevap vermezseniz yarın kimse sizin çığlığınızı duymaz. CHP olarak biz oraya vatanımızı, doğamızı, insanımızı sevdiğimiz için gidiyoruz.