CHP’li Adıgüzel: Fatsa altın madeni için orman kesimine izin vermeyeceğiz!

CHP’li Adıgüzel: Fatsa altın madeni için orman kesimine izin vermeyeceğiz!
22 Şubat 2021 08:45

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Fatsa Altın madeninin genişleme planları için orman kesimi hazırlığı yapıldığını ve yapılan hazırlığın tamamen hukuksuz olduğunu iddia etti.

 

 

Madenin mevcut ÇED raporunun süresinin bittiğini, genişlemeye çalışılan orman alan için ise ÇED’in hiç olmadığını belirten Adıgüzel, ilgili bakanlıklara yönelttiği soru önergelerinde burada bir maden genişletme çalışmasının olmadığının söylenmesine rağmen ağaçların işaretlendiğini ekledi. Bedeli ne olursa olsun bu ağaçlar için direneceğiz diyen Adıgüzel’in açıklamaları şu şekilde:

 

 

Fatsa’daki Altın madeninde genişletme çalışması olduğuna daha duyumlar aldık. Bölgeye gittiğimizde oraya komşu orman alanında ağaçlarda işaretlemeler gördük. Bunun üzerine üç bakanlığa, Orman, Çevre ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığına soru önergeleri verdik. Bu önergelere verilen cevaplarda burada bir alan genişletme çalışması olmadığı söylendi. Yine bölgedeki vatandaşların ve Fatsa Çevre Derneğimizin başvurusuna bu bölgede bir ağaç kesme planı ya da çalışması olmadığı resmi evrakla söylendi. Fakat gerçek böyle değil. Devletin resmi kurumları resmen yalan söylüyor ve saman altından su yürütüyor. Bölgedeki Orman İşletme Müdürlüğü buradaki ormanda ağaç kesmek için ihaleye çıktı ve ihale sonuçlandı. Bu ağaç kesiminin altın madenine alan hazırlığı olduğu ile ilgili resmi evraklar da elimizde. 4862 ağaç kesilecek. 4862 can. Bu vicdana yurtseverliğe sığar mı? Kendinize gelin efendiler. Siz millet adına çevre ve orman adına mı görev yapıyorsunuz yoksa şirket adına mı? Hele ki içinde “orman” kelimesi bulunan bir kurumun yöneticilerinin ormanı katleden bir şirkete taşeronluk yapmasının nedeni olmaz, bedeli olur. Kimse kanunların etrafından dolanmaya ve oldubittiye kalkışmasın. ÇED’i alınmış bölgede süre bitimi ve kapasite artışı nedeniyle yeni ÇED süreci yapılmamış. Dahası ağaç kesimi planlanan alanın büyük bir bölümünün ise ÇED’i zaten hiç yok. Kabile devleti mi burası? Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Demokrat Fatsa halkı da ağaçlar da direnecek. Bedeli ne olursa olsun.