CHP’den saha araştırması! ‘Çok komplike bir uyuşturucu kaçakçılığı’

CHP’den saha araştırması! ‘Çok komplike bir uyuşturucu kaçakçılığı’
13 Temmuz 2021 09:06

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, geçen ay Mersin Limanı’nda Ekvador’dan gelen gemilerdeki muz yüklü konteynerlerden çıkan yaklaşık 1,5 ton kokaine el konmasıyla açığa çıkan ticaretin detaylarını ortaya koymak için saha çalışması yaptı.

 

 

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre Mersin’in Güney Amerika ile Ortadoğu arasındaki uyuşturucu trafiğinde sıkça kullanılan bir kavşak haline geldiğini belirten Polat, uluslararası şebekenin Ekvador ayağında muz ihracatçısı ‘Frutadeli’ şirketinin başındaki S. M.’nin bulunduğunu, son dönemde Mersin Limanı’nda içinde kokain yakalanan muz konteynerlerinin de göndericisinin bu şirket olduğunu öne sürdü.

 

 

‘Çok komplike bir uyuşturucu kaçakçılığı‘
Konteynerlerden çıkan ‘kopya güvenlik mühürleri’nin araştırılması gerektiğini ifade eden Polat, liman işletmesinin de işin içinde olduğuna dair iddiasını şöyle anlattı: “Kopya mühürler bize şunu anlatıyor. Muz yüklü konteynırlar limanda kameraların görmediği kör noktalarına çekilip içerisindeki kokain alındıktan sonra hiç açılmamış gibi yeniden mühürleniyor ve X-Ray cihazına sevk ediliyor. Ayrıca Mersin Limanı’ndaki kamera komuta sisteminin devletin istihbarat biriminin değil özel bir firmanın kontrolü altında olduğunu biliyoruz. Burada çok komplike bir uyuşturucu kaçakçılığı ile karşı karşıyayız. Sadece gümrük değil liman işletmesinin de işin içinde olduğunu söyleyebiliriz.”

 

 

Saha görüşmeleri
Polat saha görüşmelerinde şu bilgileri edindiğini belirtti:

 

Türkiye’ye en çok muz girişinin olduğu Mersin Serbest Bölgesi’nde X-Ray cihazı bulunmuyor.
Muz yüklü konteynerler Mersin Limanı’ndaki dört X-Ray cihazından da geçirilmedi.
Detektör köpekler muz konteynerlerine götürülmedi.
‘AKP üyeliğinden istifa etti’
Polat, içi kokain dolu muz kolilerinin alıcısının Mersin’de faaliyet gösteren ‘Alyans Meyve’ adlı bir firma olduğunu, kurucusu M.A.K’nin AKP üyesi olduğunu, 2019’da şirketi M.A.K.’den devralan A.K.’nin de 2016’da üye olduğu AKP’den 2020’de istifa ettiğini belirtti.

 

 

Büyük baron
Frutadeli tarafından Ekvador’dan Mersin Limanı’na gönderilen ve kokain ele geçirilen bir başka konteynerin alıcısı Öz Şimşekler Gıda’ya ilişkin operasyonda da şaibeler bulunduğunu öne süren Polat, şöyle konuştu: “Edindiğimiz bilgilere göre, bu sevkiyatın ihbarı hem Emniyet hem de gümrük birimlerine ulaşıyor. Emniyet, savcılıktan teknik ve fiziki takip için izin istiyor. Tam da bu noktada, ticaret bakanının talebi ve adalet bakanının devreye girmesi ile dosya Emniyet’ten alınarak gümrük birimlerine devrediliyor. Burada bahse konu firmanın bir maşa olduğunu, siyaset kurumunun devreye girmesinin de işin arkasındaki büyük barona ulaşılmasının önünü kesme amacı taşıdığını düşünüyoruz.”

Cumhuriyet, bahsi geçen firmalardan Öz Şimşekler Gıda’nın telefon numarasına yanıt veren olmadığını, Alyans Meyve’nin ise Ticaret Sicil Gazetesi’nde kayıtlarının olmasına karşın iletişim numaralarının bulunmadığını kaydetti.

 

 

 

Öte yandan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından gönderilen tekzip metninde şunlar kaydedildi:

 

 

 

TEKZİP

 

HALKIN HABERCİSİ GAZETESİ

 

 

13.07.2021 tarihinde Halkın Habercisi Resmi Web Sitesinde yer alan “CHP’den saha araştırması! ‘Çok komplike bir uyuşturucu kaçakçılığı’” başlıklı haberler ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Şirketimiz; Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.(MIP), 11 Mayıs 2007 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile imzalanmış olan İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereğince, tüm faaliyetlerini kanunlar çerçevesinde ilgili kamu kurumlarının gözetim ve denetiminde sürdürmektedir. Mersin Limanı’nın sadece limancılık faaliyetlerini yürütmekle sorumlu olan Şirketimizin, bahsi geçen haber içeriği ile herhangi bir ilgisi ve bağlantısı kati surette bulunmamaktadır.

 

 

Güvenlik tehditlerini tespit etmek/değerlendirmek ve uluslararası ticarette kullanılan gemileri ve liman tesislerini etkileyen güvenlik tehditlerini önleyici önlemler almak amacı ile IMO ‘nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) ISPS (Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenliği) kuralları gereğince Mersin Limanı sınırlarında gerçekleştirilen her türlü yükleme / tahliye operasyonları, kapı giriş-çıkış operasyonları, gemi yanaşma/ayrılma veya yükleme/tahliye operasyonları, konteyner iç dolum/boşaltım hizmetleri ve diğer bütün terminal hizmetleri; Şirketimizin Güvenlik Birimi tarafından 559 adet kamera ile kesintisiz olarak 7/24 izlenmektedir. Ayrıca talepleri doğrultusunda Mersin Gümrük Müdürlüğü, Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Gemi Kontrol Birimi, Mersin Gümrük Müdürlüğü, Gümrük Kapılar Personelleri, Mersin Deniz Polisi, Mersin Limanı B Kapı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Binası CCTV Personelleri, Mersin Emniyet Müdürlüğü Liman Narkotik Büro Amirliği ve Ankara Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ile de bu görüntüler eş zamanlı olarak paylaşılmaktadır. Ayrıca Ankara Gümrük Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine 19 adet ilave dome kamera satın alınarak, yürürlüğe uygun şekilde belirlenen yerlere monte edilmiş ve tarafımızca alınan önlemlere ek olarak, şirketimizce izlenemeyecek şekilde işbu kameraların tüm kontrolleri kendilerine verilmiştir.

 

 

Bununla birlikte haberde konu edildiği üzere, Limanımızın herhangi bir alanında kör nokta bulunmamakla birlikte, kanuni yükümlülüğümüz olan “30 günlük” kamera kayıtlarının depolanma süresi, Şirketimizin tüm paydaşlarına eksiksiz ve güvenilir hizmet sunabilmek amacıyla yapmış olduğu yatırımlar neticesinde “60 güne” çıkarılmıştır.

Benzer şekilde haberde iddia edilen “kopya mühür” konusunun da Şirketimiz ile herhangi bir bağlantısı kesinlikle söz konusu değildir. Liman içerisinde bulunan hiçbir konteynerin mührü Mersin Gümrük Müdürlüğü onayı olmadan değiştirilemez, kırılamaz veya herhangi bir müdahaleye tabii tutulamaz. Mersin Gümrük Müdürlüğü onayı doğrultusunda hizmet verilen veya verilecek olan tüm mühür işlemleri Gümrük Memuru kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Mühür sürecinde Şirketimizin herhangi bir yetkisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır.

Yukarıda yaptığımız, yasalara dayanan ve ispatlanabilir açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere Şirketimiz, 2007 yılından bu yana şeffaf ve hesap verebilir kurum kültürü doğrultusunda, tüm faaliyetlerini kanunlar çerçevesinde tam ve eksiksiz şekilde yerine getirmektedir.

Dolayısıyla Mersin Limanı’nın sadece İşletmesini üstlenmiş olan Şirketimizin, haberde gerçeği yansıtmayan ifadelerle görüşümüze başvurmaksızın itham edilmesi, Habere konu “liman işletmesinin de işin içinde” şeklinde kullanılan ve hiçbir dayanağı olmayan tabirlerin Şirket itibarımıza zarar vermesi, kamuoyunu yanlış yönlendirmesi ve “Basın Ahlak Esasları”na aykırı olması nedeniyle haberin tekzibi zorunlu hale gelmiştir.

Bu doğrultuda haberin düzeltilmesi konusunda gerekli duyarlılığı göstereceğinize ve bunu haber anlayışınıza yansıtacağınıza kuşkumuz olmadığını belirtir, bu açıklamanın 5187 Sayılı Basın Kanunu’nun 14’üncü maddesine istinaden yayınlanmasını kanuni haklarımız saklı kalmak koşulu ile önemle rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

Johan Van Daele

Genel Müdür