CHP’den Milli Eğitim Bakanı’na medrese sorusu

CHP’den Milli Eğitim Bakanı’na medrese sorusu
13 Ağustos 2013 11:25

 

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya “Başbakan’ın laiklik karşıtı, kindar bir nesil yetiştirme isteği doğrultusunda Medreseleri yeniden açmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

 

Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde, 3 Mart 1924’te kabul edilen Eğitim ve Öğretim Birliği Yasası’yla ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandığını ve Medreselerin kapandığını anımsatan Yılmaz, “Ancak Çankırı Belediyesi’nin Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Ramazan boyunca haftada 3 gün, Çivitçioğlu ve Buğday Pazarı Medreselerinde ney ve ilahi dinletileri yapılacağı duyurulmuştur” dedi. Medreselerde yapılacak olan dinletiler sayesinde “Çankırılıların manevi iklimde doruğa ulaşacağı” gibi haberlerin basında yer aldığını belirten Yılmaz, Bakan Avcı’ya şu soruları yöneltti:

 

“1961 ve 1982 Anayasalarında da ‘Devrim Kanunlarının Korunması’ başlığı altında korunan bu yasaya rağmen, Anayasa’ya aykırı olan medreselerin açılmasına müsaade mi edilmiştir?

 

Hem Anayasa’mıza aykırı olması, hem de çağdaşlık ve laiklik temelli bir toplum olma yönündeki en büyük engel olan medreseleri kapatmayı ve bunları açanlar ile ilgili yasal işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

 

Başbakan’ın laiklik karşıtı, kindar bir nesil yetiştirme isteği doğrultusunda Medreseleri yeniden açmayı düşünüyor musunuz?”