CHP’den kamu eczacılarının mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi için Kanun Teklifi!

CHP’den kamu eczacılarının mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi için Kanun Teklifi!
13 Aralık 2021 10:21

CHP’nin eczacı kökenli milletvekilleri kamu eczacılarının mali ve özlük haklarının düzeltilmesi için Kanun Teklifi hazırladı. Gerekçede, sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu, sağlık emekçileri arasında yapılan ayrımcılığın iş barışını bozduğu belirtilerek, “Kamu kurumlarında ve hastanelerde diğer sağlık çalışanları gibi özveriyle hizmet üreten kamu eczacılarının özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi mevcut adaletsizliği ortadan kaldıracaktır” denildi.

 

 

ANKARA///

 
CHP’nin eczacı milletvekilleri Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Bursa Milletvekili Erkan Aydın ve Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, kamuda çalışan eczacıların özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi için Kanun Teklifi hazırladı. 5 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da değişiklik yapılması istenen Kanun Teklifi’nin gerekçesinde sağlık çalışanları arasında ayrım yapıldığına işaret edildi.

 

 

SAĞLIK EMEKÇİLERİ BİR BÜTÜNDÜR

 
Gerekçede, “TBMM Genel Kurul gündemine geçtiğimiz hafta gelen hekimlerin mali ve özlük haklarını iyileştirmeye yönelik düzenlemede diğer sağlık emekçilerine yer verilmemiştir. Bu durum sağlık çalışanları arasında infiale neden olmuş, çalışma barışını bozabilecek etkiler yaratmıştır. Şiddet ve salgın hastalık riskiyle hayatlarını ortaya koyarak çalışan bütün sağlıkçıların çalışma motivasyonlarını yok etmiştir. Şüphesiz kamu otoritesi, çalışanları arasında hakkaniyeti göz önünde bulundurmalıdır. Ücret artışı, tüm sağlık çalışanları, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm sağlık emekçileri için yapılmalıdır. Çünkü sağlık hizmetleri hekimiyle, hemşiresiyle, eczacısıyla, diğer sağlık emekçileriyle bir bütünün ayrılmaz parçasıdır” denildi.

 

 

HAK TEMELLİ DÜZENLEME YAPILMALI

 
84 milyon vatandaşa hizmet götüren tüm sağlık emekçilerinin insanca yaşayacak ücretler alması gerektiğinin altının çizildiği gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

 
“Covid-19 salgınının başlamasından bu yana canla başla çalışan sağlık çalışanlarımız arasındaki bu ayrımcı yaklaşım gözden geçirilmeli ve hak temelli bir düzenleme yapılmalıdır. Kamu eczacıları da toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için diğer sağlık emekçileri gibi büyük bir fedakârlık ve özveriyle görev yapmaktadır.

 

 

KAMU ECZACILARI AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR

 
Kamu eczacıları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Uzman Tabip, tabip, diş hekimleri ile birlikte aynı sırada yer almaktadır. Ancak kamuda çalışan eczacılar ne yazık ki, mali hakları açısından bir ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı’na bağlı yataklı sağlık kuruluşları ile üniversitelerin tıp ve eczacılık fakültelerinde görev yapan eczacıların yıllardır süren bu özlük hakları farklılıklarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllar içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda meslek sınıfı açısından eşitleme yapılmış olsa da bu düzenleme ne yazık ki, diğer mali haklarına yansıtılmamıştır.

 

 

ADALETSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI

 
Bu Kanun Teklifi kamuda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlı olarak çalışan eczacıların maaşlarının ve emekli maaşlarının iyileştirilmesi için hazırlanmıştır. Kanun Teklifimizle kamuda çalışan eczacıların en azından emekliliklerinde bir nebze olsun emekli aylıklarının düzeltilmesi bu haktan yararlanması amaçlanmıştır. Kamuda çalışan eczacıların bir diğer ayrımcılığa uğradığı özlük hakkı ise döner sermaye ödemeleri ile ek ödemelerde uğradığı ayrımcılıktır. Oldukça düşük olan bu ödemeler de bir haksızlık yaratmaktadır. Kanun Teklifi ile bu eşitsizliğin giderilmesine yönelik bir düzenleme önerilmektedir. Kamu kurumlarında ve hastanelerde diğer sağlık çalışanları gibi özveriyle hizmet üreten eczacılar palyatif iyileştirmeler değil adil ve hakkaniyetli bir çözüm beklemektedir. Kamu eczacılarının özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi mevcut adaletsizliği ortadan kaldıracaktır.”