CHP’den harcırah artışı için kanun teklifi ‘Devletin yolluğu memuru yolda bırakıyor’

CHP’den harcırah artışı için kanun teklifi ‘Devletin yolluğu memuru yolda bırakıyor’
26 Haziran 2022 11:08

Akaryakıt zammıyla birlikte şehirler arası nakliye fiyatları da uçtu. Devletin harcırah desteği aynı kalınca tayin dönemindeki memurlar mağdur oldu. CHP’li vekil Mahmut Tanal, devletin ödediği harcırahın arttırılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

 

 

Tayin dönemindeki memurlar, yüksek oranda artan şehirlerarası nakliye ücretleri karşısında ezilirken, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, mevcut Harcırah Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Tanal’ın hazırladığı kanun teklifiyle, tayini çıkan bir kamu görevlisi ya da hizmetlinin, eski görev yerinden yeni görev yerine giderken devlet tarafından ödenen yer değiştirme masraflarında esas alınan her kilometre veya denizmili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin “yüzde 5” olarak belirlenen oranın, “yüzde 25” olarak değiştirilmesi öngörülüyor. Görev değişikliğinden dolayı vatandaşların katlanmak zorunda kaldığı mali külfetin devlet tarafından karşılanabilmesi hedefleniyor.

 

HARCIRAH…

 

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinde, harcırahın, memur veya hizmetlilerin asıl görevli oldukları yerden geçici veya sürekli görevle başka bir yere görevlendirilmesi halinde ya da yeni görev yerlerine taşınmalarından dolayı yapacakları ek masraflara karşılık olarak yapılan ödemeler olduğu hatırlatıldı. Harcırahın gündelik, yol gideri, aile gideri, yer değiştirme gideri gibi birini, birkaçını veya tamamına hak kazanmak olduğu anımsatıldı.

Sürekli görev yolluğunun ise yurt içinde sürekli bir göreve naklen atananlara, eski görev yerinden yeni görev yerlerine gitmelerine ve aynı zamanda kendilerine ve ailelerine ait mobilya, eşyalarının evden eve nakliyatına ilişkin giderlerine karşılık olarak verildiği aktarıldı.

Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı, harcıraha müstahak aile fertlerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı, her kilometre veya deniz mili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde 5’i olarak hesaplandığının dile getirildiği gerekçede, gündelik hesaplanırken de memurların atandığı derecenin esas alındığı belirtildi.

 

 

NAKLİYE FİYATI UÇTU, YOL DESTEĞİ GÜNCELLENMEDİ

 

 

Türkiye’de her ihtiyaç kalemine zam üstüne zam geldiğinin kaydedildiği gerekçede, yurttaşların mali yükün altında ezildiğine dikkat çekildi. Akaryakıt zamlarına vurgu yapılan gerekçede, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın nakliye ve şehirlerarası otobüs bilet ücretlerine de yansıdığı ifade edildi.

Hâlihazırda memurlara ödenen yol harcırahının, kilometreye göre 7.00-TL ila 9.000-TL arasında değiştiğinin anlatıldığı gerekçede, “Ancak ev eşyalarının taşınması için nakliye ücreti maliyeti 15.000-TL ila 30.000-TL arasındadır. Dolayısıyla ödenen sürekli görev yolluğu, yapılan taşınma masraflarına yeterli gelmemekte, yurttaşlarımızı zor duruma düşürmektedir” denildi.

Tanal’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, memur ve hizmetlilere görev değişikliklerinde verilen yer değiştirme masrafında, her kilometre veya denizmili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde 5’i esas alındığı, bu oranın yeterli olmadığı, sosyal devlet ilkesi gereğince söz konusu oranın arttırılması gerektiği vurgulandı.